Ierarhizarea facultăților nu încîntă tot Iașul
Academia de gardă 10 octombrie 2011 Niciun comentariu la Ierarhizarea facultăților nu încîntă tot Iașul 5La două săptămîni de la publicarea în Monitorul Oficial a ordinului de ministru care prevedea clasificarea universităților, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului, și Sportului (MECTS) a făcut publice, duminică, 2 octombrie, și rezultatele ierarhizării facultăților și a programelor de studii. În urma finalizării acestei proceduri, Iașul are două universități cu toate programele în primele două grupe valorice.
Programele de studiu ale facultăților de la universitățile particulare și de stat, acreditate de către MECTS și care au obținut autorizație de funcționare din partea Asociației Române pentru Asigurarea Calității în Învățămîntul Superior (ARACIS), au fost împărțite în cinci categorii, de la A (reprezentînd cele mai bune) pînă la E (cele mai slabe), iar în interiorul fiecărei categorii, programele au fost ierarhizate descrescător, cele performante primele. Au fost stabilite 65 de domenii care au întrunit toate datele puse la dispoziție de către 90 de universități din întreaga țară.
Premianți în matematică și medicină
Dacă Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) au avut toate programele de studiu încadrate doar în primele două categorii (A și B) și printre pozițiile de vîrf, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) a avut domenii care au fost plasate și în categorii mai mici. „Sîntem cu trei programe în grupa A, pe locul 1 la Farmacie, pe locul 2 la Medicină, pe 4 la Medicina Dentară, pe locul 2 pe țară la Bioinginerie și la Inginerie Tehnică pe același loc, după Politehnica București. Sîntem foarte multumiți pentru că un loc îl cîștigi, dar de acum efortul trebuie făcut ca să îl menținem și de ce nu, să dezvoltăm mai mult aceste componente. Oricum, cu rezultatele din 2011, cred că vom ajunge și la Medicină pe locul 1, în evaluarea de care va urma”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF.
Cele mai însemnate performanțe de la UAIC au fost realizate în domeniul științelor exacte, unde Facultățile de Matematică și de Fizică s-au clasat pe prima poziția din grupa valorică A. Acestea însă sînt două dintre specializările puse la dispoziție de către UAIC care adună cei mai puțini studenți, la matematică fiind o medie anuală de 100 de înscriși, în timp ce la Fizică au existat în jur de 40, anul acesta numărul ajungînd la 30 de oameni. „Eu am spus de mai multe ori că noi niciodată nu am dus lipsă de studenți, numărul celor care vin aici este într-un fel constant și cam așa era și înainte de revoluție cînd era concurența foarte mare. Important este că sînt buni. Acesta este aspectul care ne interesează cel mai mult: ca din studenții care vin să fie cît mai mulți buni, iar ce s-a întîmplat anul acesta la bacalaureat ne dă speranțe. Ca o dovadă, numărul studenților pentru matematică care au venit anul acesta nu este mai mic decît cel de anul trecut în condițiile în care numărul absolvenților cu bacalaureat este mai mic. Asta spune ceva”, a declarat prof. univ. dr. Ovidiu Cârjă, decanul Facultății de Matematică de la UAIC.
Acesta mai menționează faptul că, deși în presă s-a pus accentul foarte mult ideea că rezultatele cercetării științifice au fost foarte importante în această ierarhizare, inserția pe piața muncii a fost de asemenea importantă, iar în cazul Facultății de Matematică aceasta are un procent apropiat de 100%. „E foarte important aspectul că studenții noștri cam toți au slujbe. Ținem legătura, ne știm, sînt în jur de 70 de absolvenți, și foarte mulți sînt curtați încă din timpul studenției, cel putin cei de la master sînt toți deja angajați. Și în plus, toți absolvenții fac master. Anul acesta am avut 60 de absolvenți și la master avem 84 de studenți”, a adăugat prof. univ. dr. Ovidiu Cârjă.
Tradiția de la Fizică
Unul dintre obiectivele acestei ierarhizări a fost să ofere posibilitatea absolvenților de a-și forma o părere despre care sînt cele mai performante programe de studiu din țară, în anii care vor urma. Ținînd cont de faptul că aceste ierarhizări se vor realiza în fiecare an, conf. univ. dr. Sebastian Popescu, prodecan la Facultatea de Fizică, anticipează că va mai fi nevoie de o perioadă de timp pînă cînd elevii vor putea să se raporteze la topuri și clasamente alte universităților. „La noi, cred că mai degrabă orientarea se face dupa afinități și posibilități financiare în momentul de față. Dacă ar fi avut posibilitățile pe care le au studenții din alte țări, unde relocarea dintr-un loc în altul nu constituie o problemă în economia generală a bugetului unei familii atunci lucrurile ar sta mai bine. Nu e chiar așa de simplu. Evident oricine poate își dorește să meargă la o facultate cît mai bună, dar nicăieri în lume acesta nu este singurul indicativ în alegerea unei facultăți. La noi ține și de tradiție”.
O problemă pentru tinerii absolvenți ar putea fi însă modificarea semnificativă a acestor ierarhii în fiecare an, cînd se re-evaluează. Însă conf. univ. dr. Sebastian Popescu este de părere că „pentru un orizont de timp mediu nu cred că se vor produce schimbări spectaculoase în clasament, pentru că e vorba de facultățile cu tradiție din țară care au apetitul acesta pentru cercetare avansată de mulți ani, indiferent dacă minsiterul ar fi făcut sau nu ierarhizări”.
Economia, codașă pe hîrtie
La polul opus, Facultatea de Economie și Adminsitrarea Afacerilor (FEAA) de la UAIC a fost clasată în multe domenii în categoria de mijloc. Acest lucru s-a întîmplat deși aceasta întrunește în programele sale de studiu cei mai mulți studenți de la UAIC, peste 10.000. Din cele nouă categorii din domeniul economic, UAIC a fost inclusă în grupa A la Contabilitate, Relații Economice Internaționale, Cibernetică Statistică și Informatică Economică, iar la Finanțe, Management sau Marketing în a doua grupă valorică, B. Însă la Științe Administrative a fost inclusă în categoria C, în spatele unor universități din aceeași categorie precum Universitatea „Ovidius” din Constanța sau „Eftin Murgiu” din Reșița. Tot la C a fost inclusă și la categoria Administrarea Afacerilor, în spatele Universității de Nord din Baia Mare sau a Universității din Petroșani. În domeniul Economiei, UAIC a fost printre ultimele universități încadrate, fiind în grupa E. Acest lucru s-a datorat însă faptului că în ultimii nouă ani FEAA nu a mai susținut programe de licență în economie și nu au avut ce raporta pentru perioada 2006 – 2010 pe care s-a efectuat evaluarea. „Ierarhizarea programelor de studii pentru licență și master pe mine m-a nedumerit puțin, m-a pus în dificultate. Aproape că nu e consistentă din punct de vedere logic în cazul Universității «Alexandru Ioan Cuza», nu e o legătură între situația domeniilor de studiu și locul universității”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Ișan, rectorul UAIC.
Referindu-se la situația de la FEAA, rectorul a apreciat că „eu am colegi competenți și foarte valoroși și stiu cît sînt de eficienți și care este valoarea lor. Marketingul este de B, nu de A. Marketingul nostru este de categoria A, și nu este de locul cinci. Nu se poate să ai studenți excelenți de la master să ia premii la Olimpiadele Studenților Economisti, să facă niște proiecte foarte complicate și ca program de studiu marketingul să fie pus în categoria B, și după unele insignifiante. Nu este oarecum ridicol ca toate domeniile de la facultatea noastră de economie sînt pe undeva pe la mijloc sau la ultima treime?”.
Cu dosarele la ușa altora
O altă critică adusă ierarhizării este faptul că aceasta nu a fost realizată precum clasificarea universităților, de o instituție europeană, ci de către minister. Evaluarea din partea unei instituții specializate în astfel de analize va fi efectuată pe parcursul anilor. Acest lucru înseamnă că ierarhizarea va fi folositoare doar absolvenților ca reper, neputînd fi utilizată nici de către universități pentru a premia prin finanțare anumite programe desemnate ca fiind foarte bune. „Dacă așa cum a promis ministerul va avea loc verificarea acestor raportări pe domeniu în cursul anului academic 2011 – 2012, verificarea făcută de experți străini, vom putea să ne așteptăm la schimbări față de cea dată publicității recent. Și doar pe baza acestei situații în care nimeni nu știe cum a rezultat ierarhizarea sau nimeni nu o poate argumenta în mod sistematic și riguros e greu de crezut că se poate face o diferențiere a finanțării”, a conchis rectorul UAIC.
Dincolo însă de discuțiile pe care le-a ridicat, ierarhizarea programelor de studiu este un prim pas către un clasament care ar trebui să informeze cît mai bine tinerii absolvenți. Momentan însă, este nevoie de o instituție europeană care să aducă un model pentru ca ierarhia să nu poată fi disputată.
Cătălin HOPULELE
Adaugă un comentariu