Ultimul plan pentru salvarea noastră
Cap în cap 18 octombrie 2011 Niciun comentariu la Ultimul plan pentru salvarea noastră 2Doi ani de politici anti-criză, reuniuni publice sau în spatele ușilor închise și o inflație de planuri de salvare au adus Europa în chiar situația pe care toată lumea ar fi vrut să o evite.
Liderii politici își pierd susținerea electorală pe care, ironic, încercau să o mențină adoptînd jumătăți de măsuri, Grecia se află mai aproape de faliment ca niciodată în vreme ce economia europeană se îndreaptă spre recesiune, băncile au iarăși nevoie de fonduri publice, iar cetățenii trăiesc mai prost și strigă asta în stradă.
Summitul UE din 23 octombrie și reuniunea G20 de la începutul lui noiembrie ar trebui să pună capăt incertitudinii și să aducă la lumină planul de salvare promis recent de cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Nicolas Sarkozy. Economiștii au enumerat în avans direcțiile spre care soluția franco-germană trebuie să se îndrepte. Este vorba despre stoparea riscului de contagiune, prin protejarea țărilor care nu au voie să cadă, adică Spania și Italia, despre recapitalizarea băncilor cu sume pe care cei mai mulți dintre noi nu le-au rostit vreodată și despre adoptarea unui nou plan de salvare a Greciei, care presupune și ștergerea parțială a datoriilor. Simbolul crizei datoriilor publice, Grecia a devenit acum și simbolul eșecului liderilor europeni: austeritatea i-a gîtuit creșterea economică și începe să îi strivească pe cetățeni, în vreme ce deficitul bugetar a rămas cu mult peste limitele dorite.
Ar fi imprudent ca, în vreme ce pregătesc pentru a doua oară salvarea băncilor, liderii europeni să ignore cererile simplilor cetățeni. Violențele de sîmbătă de la Roma și marșurile zecilor de mii de europeni nu pot fi clasificate, facil, drept acțiuni ale unor tineri stîngiști dezorientați. Oamenii sînt nemulțumiți deoarece trebuie să plătească prețul pentru eșecul unui sistem financiar pe care nu îl controlează, pentru că primesc îndemnuri la muncă și discursuri despre sfîrșitul statului social din partea politicienilor corupți care au cheltuit aiurea banul public.
Importantă nu este doar impunerea taxei Tobin și reglementarea mai strictă a sistemului financiar, propuneri ale Germaniei respinse deocamdată de alți parteneri europeni, ci și responsabilizarea politicienilor care își iubesc mai degrabă clienții politici decît alegătorii cu care au semnat contractul social. Zidul ridicat între elitele economice și politice și restul societății trebuie dat jos cărămidă cu cărămidă, pentru a nu fi doborît violent.
Adrian COCHINO
Adaugă un comentariu