Solomon Marcus descoase Junimea
Academia de gardă 1 noiembrie 2011 Niciun comentariu la Solomon Marcus descoase Junimea 7Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a sărbătorit marți, 25 octombrie, împlinirea a 151 de ani de la înființare. Pentru celebrarea acestui moment, începînd cu ora 10.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a UAIC, a avut loc ceremonia „Dies Academici”, în care academicianul Solomon Marcus a susținut conferința „Junimea, azi”.
În lipsa rectorului instituției, prof. univ. dr. Vasile Ișan, moderatorul discuției a fost prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, prorectorul responsabil cu programele de masterat și doctorat la UAIC, care a vorbit despre „Universitatea în vremuri de criză”, deschizînd astfel oficial „Zilele Universității”.
Europeni doar cu numele
Academicianul Solomon Marcus și-a justificat conferința ca fiind „o interpretare actuală a Junimii maioresciene”, și a început-o prin lăudarea Iașiului: „Sînt conștient de faptul că mă aflu în orașul care, pe bună dreptate, a fost considerat de a lungul mai multor secole: «Atena culturii românești»”. Tema acesteia a avut ca punct de plecare un articol al lui Virgil Nemoianu, publicat în „Convorbiri Literare”, în care acesta „extrage esența Junimii maioresciene și o rezumă în trei puncte.” Acestea trei au constituit teza conferinței, astfel, academicianul Solomon Marcus a vorbit despre „relația dintre tradiție și inovație, dintre libertate și ordine, și relația dintre local și universal”.
La primul punct s-a atins și subiectul aderării României la Uniunea Europeană, imposibilitatea țării noastre de a fi o țară europeană din cauza diferențelor, care nu își găsesc rezolvare. Totuși, academicianul Solomon Marcus propune o variantă prin care românii să fie cu adevărat europeni, să renunțe la portul lor și să-și schimbe înfățișarea după cea de pe continent: „Ajuns la poarta Europei, să mă dezbrac de hainele mele românești ca să intru în ea.”
Libertatea unora, dictatura altora
Trecînd la capitolul educație, academicianul a acuzat școala și universitatea românească de „datorii de care nu s-au achitat”. Astfel a amintit de manualele de istorie care „arată carențe grave în modul în care se scrie istoria”, cum ar fi ziua de 23 august 1944. „În ultimii cinci ani, 23 august a fost prezentată ca o sărbătoare sovietică, o zi în care România a căzut sub ocupație, dar nici o referință asupra Regelui. Acum asta are o nouă coloratură, de asta e Regele Mihai în Parlament, acum.” Acesta a atras atenția și asupra modului în care elevii și studentii sînt evaluați, accentul fiind pus pe teorie, „care se uită în două zile și n-are nici o valoare formativă”.
În final, Solomon Marcus a adus în discuție televiziunea. Acesta a condamnat emisiunile care se „dau la ora de vîrf, și sînt absolut penibile!”. Pe de altă parte, academicianul nu înțelege ce vor oamenii cu adevărat de la libertate: „nevoia de libertate apare la oamenii cu un anumit orizont intelectual și cultural. Și ce faci cu ea? Ca ordinea să-mi alunece în dictatură, iar libertatea în derizoriu?” Tot tinerilor prezenți în sală a ținut să le amintească discursul lui Steve Jobs de la Stanford University, din 2005, care în opinia sa „sînt cuvinte ce exprimă esența educației sănătoase!”
Ceremonia oficială de deschidere a „Zilelor Universității” s-a încheiat cu un cocktail în onoarea academicianului Solomon Marcus și cu un recital al Cvartetului de corni „Concertino” de la Universitatea de Arte „George Enescu”.
Laura-Elena BEJINARIU
Adaugă un comentariu