Despre Europa e vorba, mai ales
Cap în cap 22 noiembrie 2011 Niciun comentariu la Despre Europa e vorba, mai ales 0De ani de zile, personaje ale media occidentale – umoriști, ziariști, cîntăreți ș.a. – își pun la bătaie inspirația pentru a găsi diverse formule prin care să-i ironizeze pe românii ajunși prin locurile lor de baștină.
Spun „pe românii” și nu „pe unii români” pentru că, în mod evident, mulți dintre acești umoriști ș.cl. nu-s deloc preocupați de evitarea generalizărilor. Deloc paradoxal, cei care se întrec în această cursă (și se întrec și cu gluma) sînt confrați de gintă latină – mai cu seamă francezii și italienii sînt imaginativi atunci cînd e vorba de clișee privitoare la țiganii proveniți din România (pentru că despre această etnie este vorba, deși glumeții nu o spun clar). Explicația: pe de o parte, în statele latine ale UE se regăsește cel mai mare număr al românilor plecați din țară, iar pe de altă parte media latine par mai neglijente în raport cu regulile deontologice și ale bunului simț (jurnalistic sau artistic).
Dar, în afară de nesimțirea acestor jurnaliști, umoriști etc. și dincolo de comportamentul nedemn al unor posesori de cetățenie română – care cerșesc, fură etc. –, mai văd aici un fenomen: creșterea sentimentului izolaționist în majoritatea statelor din Occidentul european. Acest sentiment autosuficient al cetățenilor de rînd occidentali – adică suspiciunea față de „invazia” străinilor, neîncrederea în proiectul Europei unite, temerea că modul lor de viață și locul lor de muncă vor fi date peste cap de cei veniți dinspre Est (sau din afara UE) – este anterior crizei, doar că atunci era mai difuz și era mascat de o prosperitate relativă în creștere. Aceste temeri și suspiciuni au fost încurajate de tot ce s-a întîmplat după 2008, după ce Europa (și cea mai mare parte a lumii occidentale) au alunecat în nisipurile mișcătoare ale crizei. Ironizarea cerșetorilor proveniți din România nu arată numai starea jalnică a celor ce pleacă din țara lor pentru a cerși la Milano sau Paris – ci arată în egală măsură incapacitatea Europei unite de a-și structura o politică socială comună. Personal, cred că problemele minorității rome nu-s numai problemele României – ci ele necesită o abordare coerentă la nivelul Uniunii. Doar că pentru nimeni, deocamdată, acest lucru nu este prioritar. Și atunci fiecare se răzbună cum poate: românii din România spun „luați-i pe cerșetori și spălați-vă cu ei pe cap”, iar francezii sau italienii răspund cu glumițe și ofense.
În cazul concret al multor declarații ofensatoare făcute în media din aceste țări, autoritățile din România sînt datoare să le penalizeze – dar cu calmul de rigoare. Cei care ar putea să intervină decisiv sînt liderii asociațiilor românești din aceste state în care ofensele se produc. Am cunoscut, în ultimii cinci ani, activitatea a zeci de astfel de asociații; unele își merită numele și sînt ONG-uri serioase, altele au plecat din orgoliul vreunuia sau maschează mai știu eu ce agende politice de la București. Iată un bun prilej de a se cerne grîul de neghină: acele asociații românești serioase din Franța și Italia au tot dreptul de a-i chema în Justiție pe toți cei care emit judecăți rasiste la adresa românilor. Libertatea opiniei e una, iar atacurile rasiste-s cu totul altceva. Așadar: românii din Italia sau Franța, suficient de mulți și oricum teoretic reprezentați de o mulțime de asociații, pot să-i dea în judecată pe toți aceia care amestecă în mod riscant umorul și clișeele denigratoare la adresa noastră.
Adrian CIOROIANU
Adaugă un comentariu