Pentru profesorul meu, cu dragoste

Opinia de la centru Niciun comentariu la Pentru profesorul meu, cu dragoste 2

Venea cu o sacoșă plină de cărți cu autobuzul. Se legăna ușor în mers și avea cele mai frumoase povești des­pre copilăria ei cu miros de plăcintă cu mere și prețioasele cărți. Era profe­soara mea de română din școala ge­­nerală.

Am mai păstrat-o în minte pe doamna Zamfir, cu ale sale costu­mașe asortate la pantofi și la gean­tă și o răbdare nemaiîntîlnită, pe doa­mna Anghel și iubirea cu care mi-a des­chis cărțile de istorie. Dar pe lîngă a­­mintirile din „Observatorul cultural”, în mica viață a școlii au existat me­reu și zvonurile de „Can Can”, pe care le savuram pe holuri. Pe holuri unde nu se fuma, nu se flirta, cu „nu” în­ce­pe­a cam orice se întâmpla pe coridoare, o­ricum.

De exemplu, se zvonea că unul din­tre profesorii de sport pe care i-am avut juca în cealaltă ligă. Apoi, cînd am crescut, despre cel mai dur profe­sor din liceu se știa că s-a căsătorit cu una dintre elevele sale. Că ar fi lua­t-o de pe băncile școlii de soție, el fiind un bărbat înalt, frumos, cu o­chii albaștri și voce de Antonio Ban­de­ras. Mai scandalos era însă felul în care ne punea la punct pe toți până le­și­nam de frică, fiind un dascăl imprevi­zibil, dar și ploile de doi pe care le pu­nea într-un caiet al lui, din care fă­cea apoi o medie. Ieșeau în final niș­te numere de telefon de informa­ții: 222.333, salvează-l acum!

Și în facultate am avut un mic su­biect de „Click” care făcea anumi­te seminarii ceva mai picante. Unul din­tre profesori se însurase demult cu o studentă. Nu aș putea să zic ce sim­­țeam despre asta. Nu eram scan­da­­li­zate, era un detaliu care confirma oa­recum portretul general al das­călului. Apoi, un fost coleg, devenit pro­fe­sor ne povestea cum frumoasele cur­­tezane pentru care trebuia să fie „a­sistent universitar” îi scriau ta­ble­te și editoriale cu dedicație, chiar în ver­­suri, dacă îmi amintesc bine. Flea­cu­ri, nimic mai mult decât vorbărie pe hîr­tie. N-aș putea să spun că nu-ți gî­di­lă orgoliul, dar aș putea băga mî­na în foc că nu s-ar fi consumat nimic.

Ispita asta i-a încercat și pe cei despre ca­re ai crede că sînt făcuți doar din cre­ier. Marele matematician Jo­hn Na­sh, cel care a inspirat filmul „A be­au­tiful mind” s-a căsătorit cu o stu­­­dentă. Iar anul trecut, U­ni­ver­si­ta­­tea Yale, măcinată de ceva povești de a­mor nepotrivite, a hotărît să in­tro­du­că în regulament interzicerea a­cestor relații. Și dacă mă întrebi, ni­me­ni n-ar fi ridicat nici o sprânceană da­că pro­fesorul de la Liceul „Jean Monnet” ar fi cerut-o de nevastă pe zbur­dal­ni­ca sa elevă.

Andreea ARCHIP

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top