Zi de pus în piept
Editorial 29 noiembrie 2011 Niciun comentariu la Zi de pus în piept 3Ar trebui să se facă și în calendarele noastre loc pentru o zi a recunoștinței. Spre exemplu, am putea celebra nașterea unei „Lumi Noi” pe 22 decembrie. Însă s-ar putea găsi prea mulți „nerecunoscători” care să spună că vărsarea de sînge de atunci a fost degeaba și că sîntem tot în aceeași lume veche, doar fardată stîngaci. Ori că prea am face din asta o imitație ieftină și inadecvată a unui model american care nu se validează pentru națiunea noastră, mîncată din interior, ca un lemn de termite. Ori că sîntem încă prinși în clișeul democrației eșuate, pe care n-am face decît să ni-l potrivim în pieptul național ca pe-o broșă cu prea multe pietre prețioase.
Românilor le e lehamite, de parcă o forță antigravitațională nu le lasă mîna să se apropie de inimă și sufletul de semeni. 1 Decembrie este o dată încercuită într-un trecut epurat de-acum de justificarea celebrării lui în actualitate – pentru nimeni acea unire „în cuget și-n simțiri” nu se mai reactualizează, nici măcar la nivel superflu. Dar, ca sărbătoare, își capătă sensul pentru cetățeanul de rînd datorită prilejului de chiul oferit. Iar de întîmpinat, pentru mulți, este și adoptarea tacită a Senatului a zilei de 30 noiembrie ca zi liberă – doar am rămas în urmă în rîndul țărilor cu cele mai multe zile legale slobode. Iar aici, chiar am putea recupera lejer. De ce nu ne-ar încînta ideea de a avea, așa, o mică vacanță de iarnă în fiecare an, cît să ne antrenăm pentru sărbătoarea Crăciunului? Și să fim mulțumiți că, măcar preț de două zile, am stat de pomană să ne încărcăm de-un aer liber, fără să ne preocupe dacă avem sau nu justificarea să îl respirăm pînă la terminațiile cu legături de calciu ale bronhiilor.
Trecem prin sărbători ca prin niște week-end-uri cu mai mult sau mai puțin rost. Nu ne animă decît perspectiva unui decupaj din agendă lipsit de obligații. Ca studenți, ne entuziasmăm la perspectiva unui nou flashmob la care să facem un curcubeu de oameni care să dea bine într-o poză de grup deasupra căreia să stea scris un mesaj nu doar fără fond, ci și fără formă. Ne unim, cu acest prilej, într-o solidaritate înfierată subțire de un moment închipuit, ca de un curent de aer călduț degajat de un canal în miezul iernii.
Cu toate astea, măcar pe agenda personală ar trebui să se regăsească un spațiu pe care să îl dedicăm purtării la rever a unui sentiment mai înalt decît noi înșine. Să ne aplecăm cu toată ființa noastră și să-l brodăm atent cu fire de bucurie, frumos și seninătate. Fie că este el de recunoștință sau de patrotism, că i-l purtăm unei țări, unui părinte, unui mentor, fie că vine din considerația pentru un context sau spațiu formativ. Iar ziua în care l-am purta nu ar fi nicicum una liberă, ci una deosebit de încărcată. De semnificație.
Laura PĂULEȚ
Adaugă un comentariu