Un gînd bun pentru generația multimedia

Pastila de după Niciun comentariu la Un gînd bun pentru generația multimedia 1

Dacă te trezești pe la prînz, co­trobăi într-un frigider cu ușă lucioasă și nu-ți convine nimic, înseamnă că n-ai trăit de pe o săptămînă pe alta cu un colț uscat de pîne ascuns sub scîn­du­ra podului. Dormi într-un pat cald, asortat cu varul de pe pereți și nu te iz­bește, noaptea, cutremurul bombar­da­­mentelor nocturne. Îți suni prie­te­nii de dimineață și pierzi noțiunea tim­pului în conversații pe net, nestin­gherit de groaza că tot ce spui ar pu­tea fi subiect de dosar. Ești străin de grijile părinților și a multor generații de dinaintea lor. Totuși… uiți și te plîngi.

Ești copilul vremurilor mai bune, res­piri un aer în care stăruie fumul și ga­zul de eșapament, însă tu le simți pentru că nu știi cum se trăiește din ae­rul lipsit de libertate. În cel mai rău caz ți s-a pus o cheie la gît, nu un la­căt la gură. Și cel mai înspăimîntător lu­cru care ți-a bîntuit nopțile a fost pa­ranoia sfîrșiturilor multiple de lume și sacrificiile tragico-comice de gă­ini aproximativ și (puțin) probabil infestate cu H5N1.

Înoți în bolul tău românesc de a­pă, cu brațele dezlegate și ochii mari și curioși. Ești conectat la tot ce se în­tîm­plă în lume și, chiar dacă uneori te mai uiți lung pe fundul portofelului zvîn­tat de cîte-o chirie sau de canti­tă­țile industriale de ciocolată cum­pă­ra­te în sesiune, ai întotdeauna o alter­na­­tivă, fie că-i vorba de semințele de pe covrigul de la prînz sau de răs­pun­sul la vreo întrebare existențială. Da­că nu te bucură nimic, încă, după un sfert de viață scutit de amenințări cu iz de ciumă, problema e la tine.

Și dacă cele mai de amploare re­volte cu care te-ai confruntat de cînd te știi au fost stîrnite de un ecran al­bas­tru în timp ce jucai World of War­craft sau pericolul de a urmări numai fil­me dublate, pițigăiat, în română, în­seamnă că, la drept vorbind, n-o duci chiar atît de rău. Mai amintește-ți să zîmbești, copil încruntat de de­pre­sii și lamentări. În timp ce alții au cu­les de pe marginea drumului gră­un­te cu grăunte de viață, tu te-ai năs­cut cu sacii-n căruță.

Autor:

Anca TOMA

Redactor-șef adjunct la Opinia studențească, student în anul al III-lea la Departamentul de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la UAIC.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top