Lecțiile doctorului Hutter (II)

Opinia de la centru Niciun comentariu la Lecțiile doctorului Hutter (II) 73

Dr. Gabriel Hutter suspină cînd începe să explice cu ce se ocupă mai exact. Și totuși o face, cu vorbe rare și apăsate, cu răbdare. Ia fete care nu știu nimic și scoate din ele aur pur. „Du-mă cît mai departe în timp și spațiu”, le provoacă la în­ceput dr. Hutter cu o oarecare aroganță.

Și toate se uită la el și habar n-au ce trebuie să facă, se fac mici în scaun și tac. Sînt toate niște bu­că­ți de humă înainte de a ajunge în atelierul maestrului: sistemul edu­ca­țional din România e dezastruos, iar el reprezintă alternativa.

„If you are looking for success be a bad girl. Fetele bune ajung în Rai, cele rele unde vor. Chiar și în al IX-lea cer, dar aici pe Pămînt”, scrie pe spatele cărții de vizită a dr. Hutter. Mai jos, pe aceeași în­că­pă­toa­re bucată de carton: „Are you special??!! Then just between you and me”. Dr. Hutter le predă fete­lor totul, absolut totul. Le spune cînd a fost creat Universul, care e viteza luminii, cîte oceane sînt și cîte planete, care-s primele invenții ale umanității, și după aia mințile fetelor încep să se descîlcească. Se poate zice că le face bine un pic de cultură generală. După o vreme, ele­vele doctorului de la Piața Rosetti pot pleca prin Dubai sau Japonia, să cîștige bani grei. Nici măcar una n-a rămas în România.

„Lucrez doar cu fete, pentru că fetele sînt interesate de dezvoltare personală. Nu mai sînt ca acum 30 – 40 de ani, să se apuce de făcut copii la 20 de ani. Pe băieți îi in­teresează doar meciurile, femeile și terasele”, explică el. Multă lume îl întreabă: „De ce remodelați doar domnișoare de 1.80, cu sînii mari?”. Dr. Hutter zîmbește pe sub mustăți și imită chiar o fată grasă și cam urîtă, care se interesează: „Pe noi, astea mai obișnuite, de ce nu ne pri­miți?”. Răspunde cu o compasiu­ne mimată: „Ce să le faci, ele au mai multe șanse în viață”. E un fel de întoarcere la selecția naturală.

Dr. Hutter studiază sumar ce­tă­țeni oarecare decupați de vitrina sa, din semi-întuneric: iată că mai traversează cîțiva, iată că fuge unul pe trotuar, se vede din el doar o dungă, iată că întoarce încă un autobuz 311 și-și varsă conținutul în dreptul florăriei, nici o aleasă. Din­coace de geam sînt fotolii ro­tunde și largi, mai încolo se cocoa­ță pînă-n tavan volume nedesfăcute din colecțiile „Adevărul” și „Jur­nalul Național”, postere și steaguri din campania prezidențială a lui Sorin Oprescu, un birou imens plin cu ziare și markere colorate. Mai e un ceas care ticăie supărător, o har­tă a lumii, iar sus de tot, peste cărți, e o păpușă în cutie.

Vlad ODOBESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top