Tulburătorul secret al tînărului D.
Opinia de la centru 29 noiembrie 2011 Niciun comentariu la Tulburătorul secret al tînărului D. 3Să tot fi avut vreo 12 ani cînd umbla prin sat cu o cădelniță confecționată din ce găsise prin curte. Intra cu ea în încăperea bunicii vecinilor. O femeie credincioasă, care cînd îl auzea cîntînd popește cu vocea lui de copil, pițigăiată, și-l mai și vedea tămîind din cădelnița lui improvizată, cădea dramatic în genunchi în fața micului popă și murmura rugăciuni, cerea iertare.
Nu, D. nu era ceea ce s-ar numi un băiețel obișnuit de la țară. Înainte de „faza pe popi”, putea fi văzut prin curte îmbrăcînd haine femeiești, alintîndu-se ca o damă, vorbind și jucîndu-se singur cu vreun prosop în cap pe post de plete. D. era băiețel, dar își construia, copilărește, un trup de femeie.
Sătenii care îl știau n-au înțeles mare lucru. Poate s-au gîndit, vreo fracțiune de secundă, că are „ceva” și au trecut apoi mai departe la ale lor, la animale și gospodărie, erau multe de făcut.
D. dezvolta acolo, în satul lui, o personalitate aparte. Fusese fetiță, preot, iar acum, devenit adolescent, își perfora limba, își punea cercel în ea și trecea, bărbătește, pe ascultat unele dintre cele mai „grele metale” din rockul planetar. Nu-i lipsea tricoul negru, cu numele vreunei formații greu de descifrat în spatele unor litere gotice, nici atitudinea morocănoasă a rockerului blestemat. Păstra însă, pentru cei mai apropiați dintre prieteni – întîmplător se antura mai mereu cu fete –, o atitudine sensibilă și ușor pioasă, ceva dulceag care ascundea o tristețe aparte față de cea a oricărui adolescent.
Liceul îl făcea într-un oraș din apropiere și, pe măsură ce au trecut anii, a început să se implice în organizații de tineret, să facă un soi de activism rural. Vorbea că vrea să schimbe ceva. Era, de fapt, mai mult un pretext ca să plece în excursii cu alții de vîrsta lui, prin țară, un soi de tabere pentru tineretul activist.
Acum cîteva luni, pe prispa casei unei prietene din sat, D. a început să-și mărturisească, cumva de nicăieri, experiențele sexuale. Fusese cu fete. Dar și cu băieți. Urma să plece în curând la facultate și, nu se știe de ce, a simțit nevoia să spună toate astea. Lăsa în urmă dubii după o mărturisire teribilistă și tabloul unui complex interzis într-o țară ca România. Un tânăr homosexual român, undeva, la țară… E poate printre cele mai triste secrete apărute în vreo revistă vreodată.
Andrei UDIȘTEANU
Adaugă un comentariu