De partea cealaltă a nasului roșu
1001 de chipuri 17 decembrie 2011 Niciun comentariu la De partea cealaltă a nasului roșu 3Abia reușesc să-i urmăresc cuvintele și privirea în timp ce-mi înșiruie, ștrengărește, povestea cercurilor albe și albastre din jurul ochilor, pe care le desenează cu degetele și cu o vopsea nevăzută. „Am de făcut cel mai greu și, totuși, cel mai simplu lucru din lume: să fiu copil”, îmi spune, tresăltînd ca de un gînd proaspăt, pe care-l savurează cu privirea azvîrlită pe geamul tramvaiului.
Mihai nu e un spirit artistic răzleț ori vreo metaforă alambicată, ci un copil cu carnet de student în anul I, printre ale cărui degete nu se învîrt numai algoritmi. Cînd nu se joacă de-a maturitatea, își apropie prichindei în jur și împrăștie fericiri făurite din baloane, la cîțiva lei bucata. De vreo două anotimpuri încoace, după ce a scăpat de Bac, a decis să-și umple singur portofelul, că facultatea nu se face fără un calculator bun și un simț sănătos al răspunderii. Și-a ajuns să-și caute responsabilitatea într-o meserie pe fișa căreia seriozitatea nu-i tocmai cap de listă. O meserie care nu înoată în birocratisme, ci în chicoteli poznașe, confetti și chipuri desenate în culori umede și vii. Mihai e cel pe lîngă care tremură clovnofobii de-o șchioapă, dar și cei care se uită de sus la el. Și știe că de la o reprezentație oamenii trebuie să plece „ori nervoși, ori fericiți. În lumea asta trebuie să trezești reacții pe care să le simți tu și-apoi să le dai celorlalți”, îmi mărturisește băiatul, în timp ce se joacă, cu o năstrușnicie agitată, cu bareta rucsacului. „Defect profesional”, mă atenționează complice.
Un alter-ego cu același chip
Papucilă e o imagine pe care-o construiești, privindu-l pe cel care-l întruchipează, din fragmentele unui zîmbet bucălat și-un chip împodobit cu-n suflu de copilărie molipsitor. Băiatul cu care stau de vorbă se îmbracă în propriile-i cuvinte și i se ghicesc, astfel, liniile măștii pe care o poartă vara, pe plaje, împărțind figurine din baloane, la festivaluri și la petreceri pentru copii norocoși. Pentru că nu oricine reușește să cunoască trupa lui Ciufulici, Balonache, Mămăliguță, Scîrțîilă și mulți alți „-ici” și „-ache”, născuți din vreun hazard de spectacol. „Eu-s Papucilă pentru că, în prima zi de lucru mi s-au dat niște papuci din ăia mari și erau rupți, așa că scoteau un sunet grozav de haios și-a fost de-ajuns să zică cineva un nume ca să-mi rămînă lipit pe frunte”, își amintește, amuzat, un Mihai care acum e unul din meșterii în complicatele încrucișări de baloane colorate.
Din mîinile lui ies, însă, figuri de care copiii de azi nu-și amintesc ori n-au știut vreodată. „Îmi cer de multe ori tot felul de bazaconii de prin desenele animate actuale și pînă și mie, despre care pot să spun că-mi lipsesc vreo două spițe, îmi vine greu să-i mulțumesc și mai încerc să le aduc aminte de Mickey, Tom și Jerry sau de cîte-un Ștrumf, dar… nu mai ajung la ei astea”, recunoaște Mihai, fără urmă de abatere de la dramul de pozitivism pe care-l îmbracă mai des decît costumul de clovn.
„Dacă ești clovn, ești un soi de Superman. Îți pui o mască din spatele căreia poți juca orice rol, poți să fii orice și nimeni n-o să te judece, iar uneori jur că uit să fiu altfel chiar și cînd nu mai sînt Papucilă”. Așa merge Mihai la lucru și tot așa se întoarce acasă și la școală. El nu e clovnul trist de sub machiajul greoi al vreunei fericiri prefăcute. A avut de ales între toate marile concerte de vara trecută și Papucel. „În meseria asta trebuie să fii copil. Eu am ales să rămîn unul”.
Anca TOMA
Adaugă un comentariu