Promisiunea candidatului John
Opinia de la centru 17 decembrie 2011 Niciun comentariu la Promisiunea candidatului John 3Mașinăria complicată a planetei, care produce cu poftă egală războaie, accidente și povești de dragoste, îl împinge pe John Onoje din Sierra Leone în Republica Moldova. Să nu căutăm sensuri, să luăm ce ni se dă: John Onoje, originar din Sierra Leone, vinde ziare la Chișinău de vreo 13 ani.
Prin ziarele de pe taraba lui John se întîmplă lucruri, se discută despre Transnistria cea înțesată de tancuri rusești, sînt declarații despre discuții, soluții și alte plictiseli, se încalecă titluri despre revolte și alegeri; România și Rusia zîmbesc și se încruntă din pagini alăturate.
Între două vînzări, John Onoje citește cu nesaț, și cu fiecare rînd în el crește o inimă de român și o revoltă. În noiembrie 2010, în preajma alegerilor parlamentare, poate fi văzut în fața Președinției: agită o foaie pe care scrie „Vreau să votez!”, suflă în fluier și poartă o căciulă neagră, imensă. Vrea ca prin venele sale să curgă în mod oficial sînge de moldovean. Peste cîteva luni, componenta birocratică a ciudatei mașinării planetare, filiala Chișinău, eliberează un certificat în acest sens. Onoje își scoate căciula și sărută drapelul moldovenesc.
Formalitățile cer ca noilor cetățeni să li se vorbească despre necesitatea încadrării în viața societății și despre obligația de a contribui la prosperitatea acestui stat, despre devotament. Noul cetățean chiar ascultă, simte că e vorba despre el. Pe 21 și 22 noiembrie, moldoveanul poate fi văzut în fața Ministerului Afacerilor Externe: zice în gura mare că șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, n-are ce căuta la Chișinău, atîta vreme cît tancurile Armatei a 14-a păzesc încă dincolo de Nistru: „Rusia vrea țara noastră, noi vrem să fim liberi!”. De lîngă el, cîteva pensionare salută prietenia cu Rusia, cer pensii mai mari și-l scuipă pe John.
Există chestiuni care rămîn blocate prin vintrele mașinăriei planetare: de exemplu, în Sierra Leone, războiul civil s-a încheiat abia după zece ani, iar procesele cu privire la crime de război primesc încă termene la Haga; de mai mult de doi ani, Republica Moldova n-are un președinte cu puteri depline, după două rînduri de alegeri și o încercare eșuată de modificare a Constituției. Aici trebuie să ne întoarcem la John Onoje: iată-l în dreptul statuii lui Ștefan cel Mare, poartă o voluminoasă căciulă portocalie și dă o declarație despre candidatura sa la președinția Republicii Moldova. Pentru a se înscrie, îi trebuie 15 semnături din partea deputaților. Nu e ușor, dar va reuși, iar imediat după aceea va săvîrși unirea cu România. În imagini se poate observa cum John gîdilă știința inexactă numită istorie, iar aceasta începe să rîdă.
Vlad ODOBESCU
Adaugă un comentariu