România pruncilor nenăscuți

Șah-mat Niciun comentariu la România pruncilor nenăscuți 3

Nu știa ce urma să i se întâmple, prin ce va trece. În definitiv, nici nu-i păsa. Tot ce conta în momentul acela era frica. Frica de necunoscut, de Pro­cu­ra­tu­ră, de închisoare. De fapt, nici nu se știa foar­te bine cum erau pedepsite fe­me­i­le care încercau să își provoace avort.

Îi era ciudă, o ciudă imensă, pentru că folosise ovulele alea dureroase pe ca­re le introduceai înainte de contactul sexual și usturau ca dracu’ de nu mai sim­țeai nici un fel de plăcere. Mai e­xis­tau și așa-numitele filme chinezești, niș­te bucățele de hârtie subțire și moa­le, dar și ele s-au dovedit a fi ineficiente.

O viață încăpățînată 

Daniela Draghici era studentă în anul I la Facultatea de Limbi Ger­ma­nice, Universitatea Bu­cu­reș­ti, a­tunci cînd i-a întîrziat pentru prima da­tă ciclul și a înțeles că a rămas în­săr­ci­nată. „Pe vreme mea nu se găseau pre­zervative, așa cum aveți voi acum, cu arome și diverse forme”. După decretul prezindențial cu numărul 770 din 19­66, viața femeilor din România s-a trans­for­­mat într-un chin.

Tot jazzul din lume, pe care îl as­cul­­ta pe ascuns, și întreaga ei pasiune pen­tru cultura americană nu puteau să îi ofere o alternativă. Noroc de părinții pri­e­tenului ei. Aceștia aveau o cunoștință, o femeie cu bunătate de măicuță care cunoștea, la rândul ei –pentru că exista un soi de rețea ascunsă – o asistentă me­dicală. Timp de o săptămînă, asisten­ta medicală i-a făcut Danielei injecții in­tramusculare care ar fi trebuit să provoace un avort spontan.

Grețurile însă au continuat nestin­ghe­­rit. Ca să vomite mai ușor, Daniela mîn­ca în fiecare dimineață numai cîte o portocală. Apoi, auzise ea ca dacă faci băi fierbinți sau cari piese de mobilier prin casă, există șansa de a scăpa de co­pil. După ce le-a încercat pe toate, Daniela a ajuns pe canapeaua roasă a unei bătrâne.

„A fost un drum lung, cred că fe­me­ia stătea undeva la ieșirea din Bu­cu­rești, pentru că am străbătut tot ora­șul”. Iar casa era una bătrînească, cu un sin­gur nivel și cu brațe de viță-de-vie răs­­firîndu-se pe pereți. Înăuntrul ei, la lu­mina unei lumînări, cu instrumente fi­er­te pe o sobă, cu o cîrpă ținută între din­­ți, într-o liniște deplină, bătrîna a sc­rijelit uterul Danielei.

Moartea cea de taină

Chiar de a doua zi, tînăra – astăzi o fe­meie de vîrsta a treia, tunsă scurt, an­gajată la Fundația IREX – a înțeles că totul fusese în zadar. Și nu înțelegea, nu putea să conceapă cum de tentativa de avort eșuase.  „Noroc de acea co­le­gă a pă­rinților iubitului meu. Tot ea m-a dus la un medic care stătea în cartierul Tei”.

Apartamentul cu geamurile de la bu­cătărie blindate și mobilerul clasic, tern, specific vremurilor, i-a dat mai mul­tă încredere. Avortul a fost finali­zat pe masa de bucătărie, în urma unei a­nestezii locale, cu chiureta fiartă într-un vas de aluminiu pe aragaz. Totul s-a desfășurat în aceeași liniște, cu o du­re­re mai puțin ascuțită. Doctorul, un bărbat de vîrsta a treia, nu i-a pus nici o în­tre­ba­­re. Datele esențiale îi fuseseră aduse la cunoștință și nu-l interesa nimic mai mult.

Nu ajunsese la închisoare, taina ce se pecetluise între pereții încăperii a ră­mas acolo. După doi ani, Daniela l-a vizitat din nou și abia apoi s-a decis să îi păs­treze pe cei doi băieți pe care îi are as­tăzi. Soțul ei, iubitul de la vremea res­­pectivă, s-a stins, între timp, iar Da­­­niela locuiește cu unul din copii.

După 1992, Daniela Draghici a în­ceput să promoveze prevenția în să­nă­tatea reproducerii, ca membră a boa­rd-ului Societății de Educație Con­traceptivă și Sexuală (SECS). Împreună cu Centrul pentru Dez­vol­ta­­re și Activități Populaționale a in­tro­dus primele servicii model de plani­ficare familială în România, iar ex­pe­ri­en­ța femeilor care n-au putut crește co­­piii regimului comunist a fost a­du­na­tă în monografia „Voci ale femeilor din România”. Conform datelor o­fe­ri­te de SECS, între 1966 și 1989, peste 10.000 de asemenea voci s-au stins.

Lina VDOVÎI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top