Împletitură pe muchie de andrea

1001 de măști Niciun comentariu la Împletitură pe muchie de andrea 1

„Pentru tine? Că ai părul cam scurt”, mă analizează Rud înainte de a da verdictul, „na, știi cum e, nu cred că ai vrea să te răzgîndești a doua zi”, mai adaugă înainte de a-mi spune propriu-zis ce ar presupune întreg procesul. Cu un mic zîmbet continuă „durează, să știi, asta îți zic dinainte și o să și cos­te”, parcă pentru a vedea dacă într-ade­văr corespund standardelor. Cam de vreun an face dreadlocks (n.r.: coa­fură de tip rasta), dar poate jura că nu se pricepe prea bine la asta, deși ju­mă­tate dintre ele și le-a făcut de unul singur, atunci cînd nu a mai avut răb­da­re să aștepte un prieten să i le termi­ne. „Cam în două ture au fost ga­ta: una în mai, iar alta în noiembrie”, își justifică el neîncrezător di­fe­rența de lungime dintre codițe. Așa aflu că tehnica depinde de fiecare „artist” și niciodată nu vor arăta la fel. Im­por­tant e cum a învățat fiecare, „că nu prea poți să dai greș cu asta, e rela­tiv simplu, deși te dor degetele în­gro­­zitor du­pă”.

Șuvițe cu origine necunoscută

Ca într-o imagine din Kingston Town, Jamaica, unde purtătorii de co­dițe rasta se adună la povești, micul bar se pierde în muzica reggae pe care ei o ascultă de obicei cînd se în­tîl­nesc.

Nici nu apuc să întreb dacă ar fi ne­cesar să-mi las părul să crească pen­tru pieptănătura asta, că Rud mă și lă­murește, aruncînd ocazional cîte o pri­vire barmanului din cafeneaua în care a ales să ne întîlnim, că nu e ne­vo­ie decît de răbdare din partea mea, „se poate rezolva totul și cu extensii”. Și băgînd de seamă expresia mea mi­ra­tă, ține să-mi explice acest amă­nunt și îmi recomandă extensiile de păr ca fiind cea mai practică soluție, chit că ori­ginea șuvițelor este una ne­cu­nos­cu­­tă. Însă odată ce ți le-ai pus „nu tre­buie să mai ai grija părului”.

Cînd îl întreb de un preț apro­xi­ma­tiv, Rud se ferește să-mi spună e­xact despre ce sumă am putea vorbi, „depinde mult și dacă vrei îl faci tot odată sau nu” însă după cîteva oco­li­șuri socotește că ar fi în jur de 150 – 250 de lei. Iar cum ăsta e „un proces lung și meticulos”, în joc sînt și 20 – 30 de ore de muncă „pentru că dacă s-ar face simplu, ar avea oricine”. Și constă în în­cîlcirea prin tapare a unei șuvițe de păr, după care se strîng firele cu croșetul pe toată lungimea codiței.

Dread-urile sînt pentru el mai mult decît o simplă tendință sau o frizură tre­cătoare, au ajuns o cultură pe care o res­pectă, „abia acum un an și ceva am avut și eu curaj să-mi fac, deși îmi do­ream de mult, iar după ce vezi cum îți face altcineva, e imposibil să nu știi și tu la rîndul tău”, motivînd că preferă să cunoască oameni noi decît să scoa­tă un ban de buzunar din asta. „De a­cum rămîne să mă suni, să stabilim pe cînd ne întîlnim să îți încîlcesc pă­rul”, zîmbește el și se ridică să plece, iar eu știu că decizia asta va rămîne să o iau alt­cîndva.

Mădălina MORARU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top