Un președinte aparte

Povești fără timbru Niciun comentariu la Un președinte aparte 1

Îl găsesc răsfoind un teanc de zia­re cusute cu ață albă groasă. „Amuș, amuș.” Trebuie să aștept, mai are de răsfoit cîteva pagini din ultimul Jur­nal de Chișinău. Alături, pe masă, o Biblie jerpelită, peste care stă trîn­ti­tă o pereche de mănuși negre, groa­se, împletite. Dar John nu e om simplu, ci un tip solicitat și atunci cînd îi su­nă telefonul, îl scoate din buzunarul interior al paltonului și vorbește ta­re, rîzînd. Dar duminică dimneața nu stau în bibliotecă decît clienții fideli ai instituției, așa că nimeni nu întoarce capul și nimeni nu-l privește cu re­proș – cetățeanul moldovean John Onoje, originar din Sierra Leone, este o prezență obișnuită. Totuși, o angajată a bibliotecii demult trecută de prima tinerețe, cu părul scurt ta­pat și rotundă ca un soare se apropie de masă cu inelul cheilor pe degetul ară­tător. „Ieșiți imediat pe coridor ori închideți”, strigă enervată. Dar John n-o vede și abia după ce pleacă îmi spune, destul de tare, „e bandidă, ru­soiacă, deranjează la mine. Cînd eu mă duc la veceu vine și stinge lumina la mine”.

Acum 13 ani, războiul civil din Sie­rra Leone l-a aruncat pe John în Moldova și, pînă în 2010, și-a păs­trat statutul de refugiat deși, din punct de vedere legal, ar fi trebuit să de­vi­nă basarabean cu acte în regulă cu trei ani mai devreme. În 2001 au în­ceput toate problemele lui, odată cu venirea comuniștilor la putere. „Eu n-am drepturi, n-am libertate, nu pot să circul. Comuniștii împinge în sus pe ruși, dar asta este problema, pro­ble­ma, înțelegeți?”.

Pe paginile ziarelor pe care tocmai le răsfoia, John a apărut de multe ori. Și televiziunile îl iubesc, pen­tru că, mai ales în zilele cu pu­ți­ne știri, John este, cum ar veni, „o pată de culoare”. În ultimul timp a devenit primul patriot al țării, după ani de zile în care a protestat în fața instituțiilor de stat. Spune că n-avea cum altfel, l-au bătut de trei ori. Odată l-au atacat cu un cuțit și un pistol niște bandiți, la Poșta Veche, cartierul capitalei în care n-ar trebui să ieși pe stradă după ora opt seara. De alte două ori i-au făcut felul chiar polițiștii, ținîndu-l și cîte cinci zile în izolator, fără apă și mîncare, în­ve­lit numai cu paltonul său vechi. Oda­tă l-a salvat un om de la autogara, lo­cul în care vinde ziare, iar a doua oa­ră chiar judecătoarea, o femeie care a zis că John e băiat de treabă și l-a trimis acasă.

Caut prietenă româncă

„Limba română învățat în 2001, la cursuri, rusa nu vorbesc nicioda­tă, niciodată.” John accentuează fie­ca­re cuvînt de cîteva ori, ca să fie sigur că am înțeles. Și-a cumpărat și televizor odată, ca să se uite la știri. „Eu nu trăiam singur, aveam o femeie”, dar n-a ținut-o foarte mult, că numai ve­nea acasă și-o găsea uitîndu-se la canale rusești. A alungat-o.

„Acum e mai bine, fără comuniști, dar e numai jumătate de libertate. Atunci, am zis că mă bag în politică.” Acum cîteva luni și-a che­mat toate cunoștințele de pe la care lua ziare la o conferință de presă. A doua zi, toate instituțiile de presă ti­trau: „John Onoje președinte! Ac­țiu­nea lui venea tocmai la țanc, du­pă doi ani în care moldovenii stau fă­ră șef de stat. A avut și platformă electorală – scrisă de mînă, pe o foaie albă, cu litere mari și mici gre­șeli de gramatică pe alocuri. Dar ni­meni nu l-a luat în serios, decît Par­tidul Național Liberal, mem­brul că­ruia a devenit nu de­mult. Dacă ajun­ge parlamentar, zice că nu le va da voie rușilor să voteze.

„Aaaa, Unirea Principatelor adi­că… am defilat la marș. A fost re­ușit”. Despre Băsescu nu poate spu­ne nimic, pentru că este membru de partid acum: „eu sunt… neutru. Dar trebuie unire cu patria-mamă”.

Îl întreb ce face de obicei de Ma­rea Unire și ce va face anul acesta pe 1 decembrie. Îmi răspunde că mai e mult pînă atunci și că se gîndește mai întîi la 28 martie, la Basarabia.

Anastasia CONDRUC

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top