Spirit românesc
Șah-mat 30 ianuarie 2012 Niciun comentariu la Spirit românesc 0S-au cam dus protestele. Dac-au văzut supărații că din Piața Universității nu mai transmite în direct nici o televiziune, au spus și ei c-or să salute țara stînd în fotoliu, acasă. Și totuși canalele de știri încă mai folosesc promo-uri cu manifestații, dar nu cele în care s-a strigat frumos „Nu vă fie frică, Boc o are mică!”, ci fix momentele în care huliganii, adunați din toate galeriile cu antecedente în întîlnirile cu poliția, aruncă cu piatra, în aer se împrăștie un fum gros, iar țestoasele de la jandarmerie cară bastoane pe spinările unora.
Cristi are 32 de ani și lucrează în domeniul managementului de documente. E ultraș. E fioros și supărat pe sistemul ăsta aiurea, care nu-l lasă să se comporte golănește la un meci de fotbal. Spune că n-are simpatii printre echipele de club. El știe una și bună: „Pierdem spiritul românesc dacă nu mai ținem cu naționala asta, frate!”. Și el ține. A ieșit și în stradă, la bombardamentele cu pietre, să-și cîștige dreptul de a susține pe cineva.
În duminica aceea era sigur că de data asta nu mai scapă de jandarmi. Spune că e fix targetul forțelor de ordine: e tuns scurt, are barbă și poartă o haină cu glugă. Duminică noaptea a participat la protestele din zona Cocor – Piața Unirii, alături de un grup de prieteni ghinioniști. Pe trei i-au săltat jandarmii și i-au dus la poliție. „Au primit cîte 500 de lei amendă fiecare și i-au plimbat pe la trei secții, că în niciuna nu mai era loc de reținuți”, povestește Cristi. Tînărul din București susține că a ieșit să protesteze față de atitudinea tuturor politicienilor.
„Te trezești că dai cu piatra”
Pe traseul Universitate – Piața Unirii, ultrașul a văzut la protest tot felul de oameni. Susține că majoritatea aveau pînă în 30 de ani, „erau rockeri, cu plete, ultrași, așa ca mine, copii, oameni simpli și cocalari din Centrul Vechi”. Cînd a început ploaia de pietre, el era în dreptul magazinului Cocor. Cu toată bolta de bolovani deasupra capului, ultrasul declară că mișcarea n-a degenerat în violență: „Ar fi degenerat dacă apărea Ponta și spunea că e mitingul lui. Eu n-am plecat de acasă cu gîndul să iasă cu bătaie. Și sînt sigur că sînt mulți ca mine. Dar există o psihologie a maselor. Ești calm, mergi acolo să protestezi pașnic și te trezești că arunci cu piatra”.
De ce au izbucnit violențele
Cristi a explicat de ce s-a ajuns la violențe în Piața Universității: „În ultimii patru ani s-au acumulat niște frustrări. Zeci de mii de suporteri au fost transformați într-o pătură marginală a societății din cauza unor cazuri izolate, cum a fost cel de la Ploiești. Sîntem discriminați. Suporterii români nu sînt huligani”. Ultrașul este supărat că mișcările de pe stadioane au fost înăbușite fără nici o explicație. O furie l-a luat și cînd legea materialelor pirotehnnice a intrat în vigoare: „E scandalos. Să dai între doi și patru ani de închisoare pentru cel care folosește în scopuri non-violente materiale pirotehnice. Adică eu nu pot să aprind o torță pe stadion. Au omorât orice spirit ultraș în România”. Un alt lucru pe care îl reclamă suporterul este faptul că statul investește mai mult în forțe de represiune decît în educație. Legea sănătății, despre care s-a spus că a mobilizat oamenii în stradă, este o necunoscută: „Da, poate fi un pretext sau un context. Dar cine naiba a citit legea aia? Nouă nu ne lipsește contextul pentru astfel de mișcări. Ne lipsește victoria”. Totuși, Cristian și prietenii lui nu speră să cîștige ceva din revoltele de stradă. Vor doar să-și defuleze frustrările. Un singur lucru a avut de învățat: „Am plecat pe la 12 noaptea. Nu e bine să rămîi printre ultimii la acțiuni de genul ăsta”.
Ionela SĂVESCU
Adaugă un comentariu