Credibilitate, pe flux
Pastila de după 28 februarie 2012 Niciun comentariu la Credibilitate, pe flux 2Bunica le spunea, nu prea duios, „radio șanț”. Erau trust puternic într-o vreme, local, dar cu-n proiect editorial ce permitea includerea, în fiecare ediție, a unor materiale de interes național. În răstimpuri, subiectele săreau granița și-atunci confruntările deveneau și mai aprige și se lăsau cu și mai multe precipitații verbale. Cu datele meteo adunate în cîrceii și artrita bătrînelor picioare, redacția se muta de-a lungul uliței, de la un sediu la altul. Libertatea presei ținea, acolo, de probabilitatea ca banca din fața porții să fie ocupată, iar concurență n-aveau decît în consiliul de cheflii de la crîșmă, unde se mai politiza și polemiza din cînd în cînd, însă circulația informației se îneca de fiecare dată în vișiniul tămîios al vinului de pe mese.
N-au bănuit niciodată femeile din satul bunicii că obiceiul lor de-a ancheta marile adevăruri ale vieții ori neajunsurile actualității și de a le trece de la o poartă la alta, avea să ajungă tehnică de măsurare a valorii informației. Pentru ele, cu cît mai mult se strecura o veste, cu-atît mai savuroasă și mai plauzibilă era.
De bîrfa asta păcătoasă ne-am molipsit și noi, contemporanii îndosariați pe Facebook, cu blog de voie și cu universul comasat pe Google, unde știrea se zvonește, trecînd printre milioane de pagini și pe deasupra tot atîtor tastaturi. Ne învelim informația în zgomot, o asezonăm cu link-uri și comentarii și o mușcăm abia cînd ne-au recomandat-o destui prieteni, cînd pare legitimă nu datorită calitatății materialului, ci a popularității.
În sate, „redacțiile” au îmbătrînit, s-au stins și multe n-au mai fost refondate. Fiindcă și acolo s-au instalat monitoare pe care șuvoiul de noutăți capătă credibilitate în funcție de numărul de clone înșirate pe generosul online. Rotativa tipografiei virtuale e bizară, dar funcționează banal și la îndemînă: like sau nu te credem pe cuvînt.
Adaugă un comentariu