Cabinetul Boc: cînd un guvern de dreapta pierde încrederea clasei mijlocii
Cap în cap 2 noiembrie 2010 Niciun comentariu la Cabinetul Boc: cînd un guvern de dreapta pierde încrederea clasei mijlocii 0Probabil că de la Victor Ciorbea încoace nu a mai existat un premier la fel de detestat de marea masă precum Emil Boc. Istoria va reține însă în dreptul său un număr consistent de reforme. Dar și o evidentă lipsă de înțelegere a economiei reale, ceea ce – pentru un cabinet de dreapta – reprezintă un adevărat harakiri. Nu întîmplător guvernele succesive conduse de Emil Boc au trăit periculos, întotdeauna pe muchie de cuțit. Exact așa se întîmplă și acum. Iată de ce.
Lipsa de popularitate a oricărui guvern reformist e un truism. Cu atît mai mult într-o țară precum România, măcinată de probleme structurale și cu o uriașă inerție a aparutului birocratic alimentat aproape două decenii în folosul clientelei politice.
Lipsa de popularitate a sporit exponențial odată cu declanșarea crizei economice. Ezitările din anul electoral 2009 au făcut ca măsurile luate în 2010 să fie și mai greu de suportat.
Ce surprinde însă la acest guvern este incapacitatea de a înțelege economia reală și, prin consecință, imposibilitatea de a lua măsuri care să ajute mediul privat să reînceapă creșterea. E surprinzător pentru că avem de-a face cu un guvern de dreapta, care are printre componenții săi oameni cu reale aptitudini reformiste.
Acest eșec sistematic a dus, pe plan politic, la pierderea încrederii de care se bucura în rândul clasei mijlocii. Exact acea pătură socială care a dus la cîștigarea alegerilor de către PDL și Traian Băsescu. Or, se știe că e vorba despre electoratul cel mai pretențios, cel mai greu de atras, dar cu atît mai valoros, prin faptul că e format din lideri formali și informali de opinie. Adică exact oamenii cu spirit antreprenorial, care fac lucrurile să se miște.
Imobilitatea Guvernului Boc i-a dezarmat însă pe mulți dintre componenții acestei clase. Urmăriți discuțiile dintre tinerii pînă în 35 de ani, cu studii superioare și statut social peste medie, și veți vedea cât de mulți își pun problema emigrării.
E o situație similară cu cea din anii 2000, cu o mare diferență: atunci au plecat mulți români fără studii, acum se pregătesc de plecare cei cu educație, în care statul a investit enorm.
Pierderea speranței într-un viitor mai bun e adevărata moțiune de cenzură pentru Guvernul Boc. Votul din Parlament la asumarea răspunderii pe legile Educației nu are mari șanse să aducă demiterea Executivului. Brain-drain-ul va pune însă România într-o situație fără ieșire, mult mai greu de reparat decât căderea oricărui guvern, fie el reformist sau nu.
Cristian PANTAZI
Adaugă un comentariu