Ce am aflat din afacerea Cablegate
Cap în cap 7 decembrie 2010 Niciun comentariu la Ce am aflat din afacerea Cablegate 4Afacerea Cablegate nu ne-a revelat doar conținutul depeșelor diplomatice americane, ci și ferma convingere a unora potrivit căreia cunoașterea face rău cetățeanului, deci trebuie să rămînă adînc ascunsă în fișetele unor oameni aleși. Nicicînd în era informației nu a mai existat o asemenea opoziție față de aflarea unor chestiuni reale (guvernul SUA nu a negat veridicitatea celor publicate) despre activitatea celor care ne conduc.
Sigur, secretul rămîne apanajul puterii, spune Puterea. Iar guvernele, în frunte cu cel de la Washington, s-au grăbit să condamne divulgarea informațiilor confidențiale. Te pune pe gînduri însă graba cu care unele companii care își desfășoară activitatea pe Internet – spațiul libertății ce își găsește îngrădire doar în țări precum China – au încheiat relațiile cu site-ul australianului Julian Assange, în ceea ce privește găzduirea paginii web (Amazon), respectiv contul pentru donații către organizația WikiLeaks (Paypal).
Și mai interesantă este intervenția unor jurnaliști, precum cunoscutul Wolf Blitzer, de la CNN, care s-a declarat scandalizat de faptul că guvernul american nu a fost capabil să mențină secretele diplomatice. El și-a exprimat speranța că acum, chiar în momentul acesta, cineva face eforturi pentru a crește securitatea și pentru a menține toate secretele acestea în siguranță. E un pic bizar faptul că un jurnalist se dă de ceasul morții pentru a se asigura că plătitorul de impozite nu va afla niciodată ce anume face guvernul său.
Într-o oarecare măsură, afacerea Cablegate ar fi trebuit să fie previzibilă. Am fost martori la două războaie (Afganistan și Irak), cel din urmă bazat parțial pe o motivare ce s-a dovedit a nu fi reală – existența armelor de distrugere în masă. Experimentăm o exacerbare a obsesiei privind securitatea, care vine la pachet cu o serie nesfîrșit? de restricții impuse libertăților civile. Într-un moment în care individul se simte strivit de stat, individul simte nevoia să reacționeze – apariția WikiLeaks vine ca un recul la acțiunile statelor.
În final însă, cred că marea afacere a dezvăluirilor nu are nici ideologie, nici naționalitate. Nu ține nici măcar de fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, ale cărui scopuri nu putem decît să le bănuim. Totul ține mai degrabă de dorința noastră de a afla. Vineri, în Evenimentul Zilei, cele mai citite cinci materiale erau cele care documentau telegramele diplomatice americane. O lume post-modernă nu mai are secrete, nu mai vrea secrete. Ce vor face acum cei însărcinați să le păzească?
Adrian COCHINO
Adaugă un comentariu