Ce am aflat din afacerea Cablegate

Cap în cap Niciun comentariu la Ce am aflat din afacerea Cablegate 4

Afacerea Cablegate nu ne-a re­velat doar conținutul depeșelor di­plomatice americane, ci și ferma con­vingere a unora potrivit căreia cu­noașterea face rău cetățeanului, deci trebuie să rămînă adînc as­cun­să în fișetele unor oameni aleși. Nic­icînd în era informației nu a mai existat o asemenea o­po­zi­ție fa­ță de aflarea unor chestiuni reale (gu­vernul SUA nu a negat veri­di­ci­­tatea celor publicate) des­pre ac­ti­vitatea celor care ne conduc.

Sigur, secretul rămîne apanajul pu­terii, spune Puterea. Iar guver­ne­le, în frunte cu cel de la Washington, s-au grăbit să con­dam­ne divulgarea informațiilor con­fidențiale. Te pune pe gînduri în­să graba cu care unele companii ca­re își desfășoară activitatea pe Internet – spațiul libertății ce își gă­sește îngrădire doar în țări precum China – au încheiat relațiile cu site-ul australianului Julian Assange, în ceea ce privește găz­du­irea paginii web (Amazon), res­pec­tiv contul pentru donații către or­ganizația WikiLeaks (Paypal).

Și mai interesantă este in­ter­ven­­ția unor jurnaliști, precum cu­nos­cutul Wolf Blitzer, de la CNN, care s-a declarat scan­dalizat de fap­tul că gu­ver­nul a­me­rican nu a fost ca­pa­bil să mențină secretele diplomatice. El și-a exprimat speranța că acum, chiar în momentul acesta, cineva face eforturi pentru a crește securitatea și pentru a menține toate secretele acestea în siguranță. E un pic bizar faptul că un jurnalist se dă de ceasul morții pentru a se a­si­gura că plătitorul de impozite nu va afla niciodată ce anume face gu­vernul său.

Într-o oarecare măsură, aface­rea Cablegate ar fi trebuit să fie pre­vizibilă. Am fost martori la do­uă războaie (Afganistan și Irak), cel din urmă bazat parțial pe o mo­ti­vare ce s-a dovedit a nu fi reală – e­xistența armelor de distrugere în ma­să. Experimentăm o exacerbare a obsesiei privind securitatea, care vi­ne la pachet cu o serie nesfîrșit? de restricții impuse libertăților ci­vi­le. Într-un moment în care in­di­vidul se simte strivit de stat, in­di­vidul simte nevoia să re­ac­ți­o­ne­ze – apariția WikiLeaks vine ca un re­­cul la acțiunile statelor.

În final însă, cred că marea a­fa­ce­re a dezvăluirilor nu are nici ide­o­logie, nici naționalitate. Nu ține nici măcar de fondatorul Wi­ki­Leaks, Julian Assange, ale cărui scopuri nu putem decît să le bă­nu­im. Totul ține mai degrabă de do­rin­ța noastră de a afla. Vineri, în E­ve­ni­mentul Zilei, cele mai citite cinci ma­teriale erau cele care documentau te­le­gramele diplomatice ame­ri­cane. O lume post-modernă nu mai are se­crete, nu mai vrea se­cre­te. Ce vor face acum cei în­săr­ci­nați să le pă­zească?

Adrian COCHINO

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top