Crezul opus modernizării României

Cap în cap Niciun comentariu la Crezul opus modernizării României 0

În urmă cu vreo șapte ani, evaluam un program româno-olandez ca­re viza întărirea sistemului de­mo­cra­ției participative din România. Din partea olandeză mai există un e­valuator care, ca și mine, participa la derularea programului observînd ne­­utru modul în care echipele, din di­verse orașe, implementau pro­iec­te­le de implicare cetățenească în con­­ducerea administrativă locală.

La un seminar în care se prezentau aceste proiecte de către re­pre­zen­tanții echipelor din program, o echipă care implementa un proiect în Făgăraș a prezentat ideea lor de pro­iect care presupunea construcția unui sprijin public pentru intenția Primăriei din Făgăraș de a construi o catedrală în orașul cu pricina. Li­de­rul echipei chiar se mîndrea, ca un ac­­tivist civic ce se credea, arătînd a­sis­­tenței cum anume se zbat ei să ob­ți­nă aprobarea pentru o catedrală u­ri­a­șă într-un mic orășel și cum se bă­teau ei cu Ministerul Culturii ca­­­re nu dorea, pe drept cuvânt, să dea a­pro­barea pentru construcția me­ga­li­ti­că, care ar fi acoperit cu to­tul ru­i­ne­le unei foste cetăți me­di­e­va­le. Bunul meu coleg olandez, membru în Par­­­­la­mentul Olandei, asculta li­niș­­tit ceea ce un translator îi șoptea la ureche. Brusc, ceea ce unui perso­naj de ca­librul său nu îi stătea de­loc în fire, se ridică pur și simplu și îl oprii ve­he­ment să mai vorbeas­că pe membrul echipei din Făgăraș. Aproape că a început să țipe, spu­nînd că este i­nadmisibil ceea ce a­ces­ta spune, că nu poate să mai per­mită o astfel de prezentare care în­calcă niș­te princi­pii elementare ale acțiunilor din pro­iect.

Noi, pe aici, eram și din păcate, sîntem obișnuiți cu intervențiile așa zis civice din spațiul nostru românesc în care suportul pentru Biseri­că pare o cucerire revoluționară. O­lan­­de­zul nostru, în schimb, cred că nu ar fi reacționat așa cum o făcuse nici dacă băiatul din Făgăraș spu­nea că făcea tabere pentru militanții Al Qa­e­da. Pentru el suportul ad­mi­nistra­ți­ei statului pentru construcția unei bi­serici era cu mult mai grav.

Era și este mult mai grav pentru că în esență, civilizația modernă, sta­­tele moderne ca atare, s-au clădit pe un efort de secularizare, adică de se­­parare totală a statului de biseri­că, in­­diferent care este ea. Biserica nu are și nu trebuie să aibă nicio le­gă­tu­ră cu statul, care nu trebuie să se a­mestece în treburile ei și, evident, sub nici o formă nu are voie să o fi­nan­țeze. Statul și Biserica trebuie să fie separate și acesta este unul din prin­cipiile care au permis dezvol­ta­rea permanentă a civilizației umane. Toate statele care au făcut acest lu­cru în istorie, și toate din mo­der­ni­ta­te, s-au dezvoltat la un ni­vel fără pre­cedent și din acest motiv, Ro­mâ­nia face excepție pentru că Ro­mâ­nia a trecut de la ateismul for­țat, care era tot un fel de amestec în treburile Bisericii, doar că negativ, la o îndoctrinare și o propagandă re­li­gi­oa­să forțată care ne aduce foarte aproape de Evul Me­diu.

De fapt, România merge voios și cu eforturi mari, chiar cu un ritm mult mai mare decât credeți, doar că în direcția opusă dezvoltării. Es­te greu să te modernizezi cînd di­rec­ția în care merg guvernanții tăi es­te opusă modernității. Acesta este unul dintre motivele pentru care Ro­­mâ­nia se află în situația im­po­ten­ței po­litice și economice în care se află de multă vreme. Bazele siste­mului politic românesc sînt pervertite, bi­ro­crația noastră este una care re­pre­zin­tă aproape inversul modelului ideal we­berian, adică ea este mai de­­grabă o țesătură impersonală de re­lații, un sistem feudal în care chiar am simțit nevoia să utilizăm nu­mele de baroni locali, un sis­tem în care propaganda an­ti­ști­in­ți­fică, an­tidemocratică și antimoder­nă a bi­sericii ne „ajută” să mergem într-o direcție opusă celei care se poa­te nu­mi dezvoltare.

Parteneriatul actual dintre stat și Biserică, de fapt cu Biserica Or­to­do­­xă Română este o altă mîrșăvie co­­mi­să împotriva modernizării Ro­mâ­­ni­ei, dar implicit o victorie pentru sistemul feudalo-mafiot din Ro­mâ­nia.

Alfred BULAI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top