Cronica unei cenzuri anunțate

Cap în cap Niciun comentariu la Cronica unei cenzuri anunțate 0

Adoptarea legii presei din Un­ga­ria mă miră și nu mă miră. Nu mă miră pentru că ea era „în pre­gătire” de ceva timp și activiștii în domenul libertății presei au semnalat pericolele pe care le-ar putea prezenta. Poate cam prea timid le-au semnalat, poate cu prea mul­tă încredere că ra­ți­u­nea va triumfa – sau doar cu re­sem­narea că, la o ma­jo­ritate parlamentară de două treimi, re­zistența este inutilă.

Nu mă miră pentru că ultimii ani au demonstrat că libertatea de exprimare (și cea a presei, pe cale de consecință) nu este, în multe locuri din Eu­ropa, o valoare socială puternică, pen­tru care oamenii să tresalte. Într-un fel este a­proa­pe ironică soarta li­ber­­tății de exprima­re: dorită cu ar­doa­re în timpul re­gi­mu­rilor comunis­te, salutată cu ode în mo­mentul do­bîn­dirii și un an-doi după, ig­norată apoi – ca o jucărie deja „a ta”, ca­re nu mai merită să te lupți (să plîngi, să strigi) pentru ea.

Mă miră, pentru că ni s-a indus ideea (iar presa a fost parte din jocul in­­ducerii) că problemele drepturilor o­mu­­lui se opresc la granița României (cum vii dinspre Est), că sîntem deținătorii absoluți ai dreptului de a le ig­nora sau de a le ciobi ușor, pe ici, pe co­lo. Iată că absolvenți ai procesului de­mocratic mai vechi (și cu note ceva mai mari) decît noi ne trezesc din re­ve­ria noastră mioritică privind soarta noas­tră de popor blestemat să ne pur­tăm mojicia precum crucea. Mă miră pen­tru că ea este procesul res­pectării unor procese democratice „formale”: a­legeri, dezbateri legislati­ve, intenția a­nunțată de armonizare cu ce­rințele eu­ropene, etc. În spatele a­ces­tui res­pect al formei se ascunde în­să negarea e­senței democratice: tole­ran­­ța, plura­lis­mul de idei, consultarea lar­­gă a ce­lor interesați și care vor fi a­fec­tați de a­plicarea legii. Legea ungară a presei a fost elaborată de reprezentanți ai parti­dului la putere fără consul­ta­re publi­că, consiliul care va monito­ri­za și sanc­ționa presa este populat în în­tre­gi­me de apropiați ai partidului de gu­ver­nă­mînt.

Dincolo de efectele imediate pe ca­re legea în chestiune le va avea a­su­pra peisajului mediatic al Ungariei, ea su­pune unui test dur natura morală a de­mocrației. O natură care merge dincolo de statistică – căci cu o majoritate de 75% în parlament poți impune le­gi­tim orice măsură. Este un bun prilej de me­ditație pe tema modului în care „cifrele” pot să bată „valorile”, în care „ma­sele” pot să înfrîngă însuși temeiul de­mocrației care le-a dat drept la voce.

Și poate aș rămîne să contemplu im­plicațiile de ordin teoretic al acestei legi și modul în care democrația europea­nă este chemată să corecteze – dacă poate – abaterile de la valorile sale fun­damentale. Aș face aceasta dacă nu aș crede că ne aflăm destul de aproape de o lege românească a presei după chi­pul și asemănarea celei ungare, da­că nu aș fi văzut prevederile ei cele mai absurde supuse spre adoptare parlamentului de la București și dacă nu aș auzi voci (chiar și voci jurnalistice) ca­re, în disperarea produsă de de­gra­da­rea discursului public de la noi, cer „o lege”. Acestora le spun, cu tristețe – dar și cu deplină înțelegere pentru frus­trările și amărăciunile lor legitime – „fii atent ce îți dorești…”.

Ioana AVĂDANI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top