Cum mi-am petrecut greva generală

Cap în cap Niciun comentariu la Cum mi-am petrecut greva generală 0

Ca toată lumea, am stat la televizor și, pentru că erau zile lu­cră­toa­re în mediul privat, am mai și apă­rut pe micul ecran. Luni, în ziua în care protestul trebuia să pa­ralizeze învățămîntul, serviciile me­dicale și cele din administrație, a fost nevoie de doar cîteva ceasuri pentru a te lămuri – chiar și la pos­turile de televiziune ostile pu­te­­rii – că greva generală era doar par­țială. Ceea ce avea să intre în conș­tiința publică drept „marea fîsîială” a fost iute aruncată în de­ri­­zoriu de prom­pti­tudinea cu care gu­vernanții ne anunțau că Bacul se dă în toată țara și, în general, apa e potabilă pe tot cuprinsul pa­triei, dar și brambureala evidentă de prin spitale, fiind evident că nu știe stînga ce face dreapta.

Seara, tot cu ochii „pe sticlă”. Tîn­guirile nu mai conteneau, tele­vi­­ziunile de știri oglindind același dez­gust vecin cu disperarea care a putut fi văzut și cînd Mircea Geoa­nă s-a dovedit a fi cîștigător doar la exit-poll-uri.

În zadar în­cer­­cau păreriștii ceva mai echidistanți să pună în spinarea guvernului ticălos, care i-ar fi șan­ta­jat pe oamenii muncii, eșecul miș­cării sindicale: era clar pentru toa­tă lu­mea că nici după aproape trei de­ce­nii, românii n-au izbutit să traducă sintagma poloneză „Soli­da­r­nosc”.

Marți a venit rîndul altei des­co­periri neaoșe: acțiunea de soli­da­­­ritate cu greva generală, cu men­­țiunea că, în mod paradoxal, pri­ma a fost mult mai decisă decît a doua! Greva de la metrou m-a gă­sit, în prima parte a dimineții, iar la televizor.

Unde am putut ve­dea o ploicică enervantă, un trafic in­fernal și niște analiști anteniști care deplîngeau decizia RATB-ului de a renunța la bunătate de gre­vă, șoferii și vatmanii în­fră­țin­du-se cu poporul în loc să blo­che­ze orașul în care se lăfăie guver­nan­ții. Cum bine știți, doar la me­trou a fost grevă de-a binelea, chit că și aceea a fost scurtată din mo­ti­­ve umanitare, spre a nu tulbura un concert care, oricum, a perturbat circulația de la suprafață.

De ce s-au mobilizat cei de la me­­trou mai bine decît dascălii, me­­dicii și funcționarii din admi­nis­­trația publică și locală? Fiindcă au în frunte un Rădoi, social-de­mo­­cratul care scoate un profit fru­mu­­șel din biznisul subteran. Poate și pentru că lucrează la o compa­nie de stat unde se mai dau sporuri de weekend și de lucru sistematic peste program, iar veniturile nu vor scădea, în pofida pisicii arătate de ministrul Șeitan.

În loc de o concluzie pe seama faptului că greva generală a eșuat, o întrebare: de ce am avea greve „re­u­șite” ca în Grecia, înainte de a ajun­ge la nivelul lor de trai și civi­li­zație?

Horia GHIBUȚIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top