De ochii lumii

Cap în cap Niciun comentariu la De ochii lumii 0

Traian Băsescu pare să fi luat pîi­nea de la gura opoziției prin re­tri­mi­terea Legii Pensiilor în Par­la­ment. Fiindcă s-ar putea spune că în ulti­mele zile opoziția a mizat în mod exagerat și nerealist pe varianta promulgării legii de către pre­șe­dinte și a posibilității declanșării procedurilor de suspendare a șefului statului. Acesta a recurs însă la un dribling prin care a depășit situația, fără a se pune rău, nici cu PDL-iștii care număraseră voturile inexistente din Parlament.

Manevra demon­strea­­ză că reflexele politice (sau mai de­gra­bă politicianiste) ale lui Tra­ian Bă­ses­cu nu s-au atenuat com­plet. Din păcate, motivul de care s-a legat președintele pentru a nu promulga le­gea (necesitatea di­fe­ren­țierii vîrs­tei de pensionare între bărbați și fe­mei) nu are le­gă­tu­ră nici cu o ade­vă­rată reformă a sis­te­­mului de pensii și nici cu moder­ni­­zarea României. Ar­gu­mentul său este o dovadă în plus de populism, în con­di­țiile în care, prac­tic vor­bind, pre­șe­dintele nu mai are nici o ne­voie de sim­patia electo­ra­tului.

La rîndul ei însă, opoziția de­mons­­trează, ca în multe alte ocazii, cum își poate consuma „gloanțele” pe ținte false. Tactica bazată pe iluzorii succese ale unor moțiuni de cenzură sau suspendări ale președintelui pare sortită eșecului.

Schim­ba­rea guvernului sau a pre­ședintelui în mij­locul mandatului ar putea avea sorți de izbîndă dacă me­canismele opo­ziției ar funcționa din plin în toate straturile sociale și în toate col­țu­rile țării, așa încît să an­tre­neze un cu­rent de opinie puternic și unitar (ceea ce nici n-ar fi atît de com­plicat avînd în vedere ne­mul­țu­mi­rile populației față de actuala gu­ver­nare). Cu alte cuvinte, ar fi ne­voie de mai multă substanță în acti­vi­­tatea opo­zi­ției. Deocamdată însă, ac­tele sale par mai degrabă ope­ra­țiu­ni de ope­re­tă, bazate pe interpre­tări și chicițe juridice, ba chiar și pe noroc.

La fel se întîmplă și cu liderii sin­dicali care, în ciuda drasticelor tă­ieri de pensii și salarii ale oamenilor, n-au reușit să închege pînă acum un protest serios și au părut mai degrabă că-și plimbă pe la Bu­cu­rești niște membrii de sindicat, în scopul de a-i mai descărca de năduf. Politica și activitatea sindicală din ultima vreme par făcute formal, de ochii lumi și pentru a servi cel mult subiecte emisiunilor de televiziune. Românii însă, nu mai asociază demult politica făcută la televizor cu realitatea și cu eventualele soluții pentru problemele lor.

Andrei MANOLESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top