Dilemele mele
Cap în cap 3 aprilie 2012 Niciun comentariu la Dilemele mele 1Sînt unul dintre cei – extrem de puțini – care a protestat public în 2002, cînd CNA a decis retragerea licenței OTV. La vremea respectivă, i se reproșau OTV-ului „repetatele încălcări, unele de o gravitate extremă, ale Legii audiovizualului nr. 504 / 11.07.2002, în special prevederile art. 40: „Este interzisă difuzarea de programe care conțin orice formă de incitare la ură pe considerente de rasă, religie, naționalitate, sex sau orientare sexuală”.
Picătura care umpluse paharul răbdării CNA (nici acela prea adînc, la vremea aceea) fusese o intervenție în direct a senatorului Corneliu Vadim Tudor, lider al Partidului România Mare. Atît de furibund fusese Tribunul ca însuși președintele țării scrisese CNA-ului, cerîndu-i să intervină întru restabilirea legalității. Ceea ce s-a și întîmplat. Intervenție, adică.
Am protestat atunci, împotriva vîntului, pentru ca mi se părea o măsură brutală, periculoasă și care contrazicea principiul liberei exprimări, chiar dacă respecta litera (în vigoare) a legii.
Zece ani mai tîrziu, același CNA impune aceleiași televiziuni (mă rog, în scripte e o altă companie, dar Măria e aceeași, pălăria diferă) o sancțiune la fel de dură – și zelul protestatar nu-mi dă ghes. M-oi fi muiat, mă întreb? De ce oare mi se pare justificată decizia CNA-ului – cînd, vorbim, în fapt, de reducerea la tăcere a unui radiodifuzor, chestie gravă, serioasă, de rău augur pentru libertatea de exprimare?
Scandalul din 2002 a adus o schimbare în bine. În trena sa, s-a schimbat legea astfel încît „încălcările repetate” să fie sancționate gradual. Și au fost. Nu toate, nu drastic, nu toate la fel de drastic. Dar există o gradare, cu siguranță. Ceea ce a scos la iveală o la fel de graduală nepăsare față de sancțiuni, față de lege, a tuturor radiodifuzorilor. În campania electorală trecută nu a existat televiziune cu acoperire națională care să nu fie sancționată – și cele mai multe au preferat să accepte sancțiunea și să continue cum au început. Ceea ce ne lasă pe noi, observatorii și telespectatorii lor, să credem că avantajele eludării legii sînt mai mari decît sancțiunile de la CNA.
OTV a adoptat dintotdeauna această atitudine sfidătoare. Dar ceea ce în 2002 părea frondă, în 2010 – divertisment îndoielnic, arată în 2012 a dispreț față de lege, de orice lege, față de ceilalți care înțeleg să o respecte. Și sîntem azi siliți să punem în balanță libertatea de expresie și funcționarea statului de drept și să ne întrebăm dacă merg una fără cealaltă.
Nu îmi place deloc ideea înjumătățirii licenței unui radiodifuzor. Nu mă bucură de fel că s-a ajuns la asta. Nu am sentimentul acela de pace interioară pe care ți-l dă convingerea că „s-a făcut dreptate”. Dar îmi tot repet că dacă vrem să ne bucurăm de libertatea de exprimare, trebuie să respectăm cadrul care o permite. Că libertatea nu înseamnă nimic fără responsabilitate și că sfidarea unora poate să afecteze libertatea tuturor.
Ioana AVĂDANI
Adaugă un comentariu