Din lumea secretelor fără secrete
Cap în cap 1 martie 2011 Niciun comentariu la Din lumea secretelor fără secrete 0Românii au două obsesii contradictorii care-i ajută în practicarea sportului național: bîrfa. Una dintre ele este mania transparenței, adică ei vor să știe tot despre toți. A doua se bate cap în cap cu prima: secretomania. Evident că a afla tot despre toți nu-i include și pe ei, bârfitorii, care au legi ce le protejează viața privată, deci au secretele puse la seif.
În fond, românii au o meteahnă căpătată odată cu facerea lumii: nu suportă misterul care plutește în jurul unui secret. Bine, să nu fie al lor, pentru că s-ar rușina sau poate ar înfunda pușcăria dacă s-ar afla. De aici, succesul colosal al tabloidelor pe subiecte absolut neinteresante într-o proporție covârșitoare. Așa a ajuns ca noul bolid al unui manelist sau silicoanele unei pseudo-vedete – ajunsă așa pentru că a cunoscut un fotbalist sau cine știe ce om de afaceri – să fie secrete dezvăluite de presă, de presă tabloidă, bineînțeles. În mod firesc, nu cred că ar trebui să ne intereseze cine cu cine doarme, de câte ori, cum, eventual să le vedem poze sau filme din acțiunea intimă. Până la urmă, aceste chestiuni sînt absolut normale. Apropo de astfel de relații, vă reamintesc că, imediat după ’90, toate fițuicile care aveau femei goale pe copertă se vindeau ca pâinea caldă. Rețin și acum un nume de „gazetă”: Infractoarea mov. Cred că roz fusese reținut la OSIM de altcineva. De unde acest succes pentru ceva normal? Pentru că românii nu avuseseră acces la astfel de publicații, iar cine avea o revistă Playboy înainte înseamna că era zeu. Pentru ceilalți.
Hrăniți din subiecte ușurele, care sigur nu-s de interes național, presa tabloidă continuă să captiveze prin dezvăluirea unor secrete care-n general nu-s secrete, ci banalități, uneori chiar invenții sau articole comandate de „victimele” publicațiilor. Vă puteți închipui că anumite poze, filme, înregistrări și știri n-ar putea apărea dacă nu le-ar furniza chiar ele, vedetele unei lumi de carton frumos colorate.
Pe de altă parte, românii și nu numai au un dezvoltat simț constituțional de cîte ori un jurnalist îi întreabă de sănătate (generic vorbind). Au drepturi și vor să le fie respectate. Din păcate pentru ei, au și niște obligații, iar atunci când bagi mîna pînă la cot în contul cuiva și furi o sumă nu poți să te mai plângi că presa ticăloșită te-a atacat politic. Tot astfel de personaje se plîng că mesajele lor private ajung în public, la fel și pozele. E normal să se întîmple dacă trimiți un e-mail cu CC sau postezi informații și imagini pe paginile de pe Facebook, de exemplu.
Recent, am avut o discuție despre secrete cu o persoană aproapiată, care mi-a mărturisit – surprinzător pentru un român – că toată viața a preferat să nu știe nimic despre viața personală a scriitorilor, actorilor, pictorilor etc. De ce? „Pentru că eram sigur că m-ar fi dezamagit, lucru care mi s-a confirmat după ’89 când am avut ocazia să-i întîlnesc. M-au dezamăgit în particular, chiar dacă-i respect profesional mai departe, dar aș fi preferat să nu-i cunosc”, mi s-a răspuns. În concluzie, cred că România ar putea să înceapă procesul de însănătoșire prin renunțarea la „sportul național” și îndreptarea atenției către ceea ce contează: a profesioniștilor. Ne interesează ceea ce creează ei, nu cu cine au relații intime, cum, unde și de ce. E problema lor și nu ne afectează nicicum viața dacă știm sau nu.
Tiberiu LOVIN
Adaugă un comentariu