Echilibru și umor

Cap în cap Niciun comentariu la Echilibru și umor 0

Cînd am citit pentru prima dată Dilema, prin ’93 pare-mi-se, am avut o revelație: în sfîrșit, un ziar care nu era chiar un ziar. O revistă care nu milita neapărat pentru ceva și nu înfiera altceva, așa cum erau cam toate pe vremea aceea. Pa­ra­di­sul unui absolvent de filologie, care își dorea ca, acolo unde scrie, să aibă libertatea de a îmbina lecturile literare cu subiectele din actualitate. și de a avea dubii – de a nu vedea totul strict în alb și ne­gru, ci de a-și permite și cîte un mic gri din cînd în cînd…

Pentru această atitudine obiec­ti­vă, și normală pentru orice ziar, pînă la urmă (dar neobișnuită, chiar pînă în ziua de azi, la noi…) mulți, în vremurile bătăioase de atunci, ne-au criticat, cu diverse ocazii, și ne-au acuzat ca nu ne implicăm. Atunci am avut ezitări…civice. Acum îmi dau seama că cineva trebuia să fie și altfel, să nu vadă la tot pasul victime și vinovați, în­vin-­gă­tori și perdanți. Ci doar niște actori, care ajung în rolurile principale cu rîndul, dar nu pentru mult timp. și să-i privească pe toți cu toleranță.

Cred că toleranța este un alt lucru bun pe care Dilema ( pe atunci încă nu era și „veche”) l-a adus în presa românească: nu una formală, de tip political correctness aplicat la întîmplare la „rea­li­tă­țile neaoșe”, ci reală. Un soi de bună creștere și distanță egală față de interlocutor, fie că era cer­șe­torul din colț, fie președintele țării.

Ceea ce nu însemna că respectivei persoane nu îi puteai pune, direct, întrebări incisive. Doar că ma­niera în care o făceai nu era una de tip …stîlpul inchiziției. De multe ori, exista o cale foarte bună de a descoase cu grație: sub „umbrela” umorului. Un umor mai fin, mai spre ironie, nu grosier, șarjat, spumos… Dilema nu a suferit niciodată din lipsă de umor. Cred că Dilema a adus un echi­libru, constant, în presa ro­mâ­neas­că. și la standarde pe care a în­cer­cat mereu să le mențină dincolo de părtiniri și reproșuri. Lucruri la care au contribuit, evident, actuala redacție, dar și membri – sau colaboratori – ai ei care, din păcate, nu mai sînt – dar care au rămas mode­le pentru cei de acum: Tita Chiper, Lena Boiangiu, Irina Nicolau…

Iaromira POPOVICI

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top