Fără iluzii!
Cap în cap 18 mai 2010 Niciun comentariu la Fără iluzii! 0Suita de ieșiri recente a președintelui Traian Băsescu prin care șeful statului a anunțat o serie de măsuri de o duritate fără precedent pe care trebuie să le ia Executivul României (un Executiv, din punct de vedere constituțional, bicefal – Guvern  Președinție!) subliniază o mare greșeală pe care au făcut-o deja actualii guvernanți și semnalează direcția normală în care trebuie să meargă România.
O greșeală. Eroarea – care este cît se poate de evidentă! – făcută de actualii guvernanții ține de o abordare amatoristică și superficială în privința managementului crizei după care aceștia sînt condamnați să lucreze în acest început de nou ciclu politic. Actualii guvernanți știau foarte bine cît de adînc era instalată criza în România – tot mai adînc de la lună la lună! – și, de asemenea, știau că un tratament de profilaxie nu mai e demult posibil. Cu alte cuvinte, știau că măsuri dure, ca „operații dureroase” sînt de neevitat.
Faptele se știu clar: măsurile radicale au fost enunțate, relativ vag și de la aspectul retoric pînă la punerea în practică a măsurilor radicale anunțate nu s-au făcut, pînă de curînd, decît cel mult cîțiva pași ezitanți. Reformulînd: greșeala – nu mică! – făcută de actualii guvernanți e că au pierdut, din procesul de terapie recuperatorie și de îngrădire a efectelor dure ale crizei, timp. Cîteva luni prețioase!
Sectorul public a ales în continuare să rămînă „obez”
Direcția normală. Fapte: anul trecut, dar și anul acesta mediul privat a trebuit să disponibilizeze cîteva sute de mii de oameni pentru ca afacerile din mediul privat, unele dintre ele, să fie salvate. Mii de firme au fost închise.
S-a spus că măsurile de austeritate luate în mediul privat sînt plata dureroasă pe care o face acest mediu pentru că, în condiții economice regionale și globale mai bune decît cele actuale, afacerile să fie la un moment dat revigorate. S-a făcut, în 2009, și o paralelă cu ce se întîmplă la stat, în sectorul public. Fără echivoc, mediul privat a ieșit mai bine din orice comparație. Mediul privat a încercat, constrîns, să fie și mai suplu decît era pînă atunci, în vreme ce sectorul public a ales în continuare să rămînă „obez”.
2009 a fost an electoral, acest fapt ar explica, deși nu ar justifica, de ce măsuri nepopulare nu au putut fi luate, prin majoritate și cu atît mai puțin prin consens politic. 2010 e altceva. Iar economia, am spus-o din start, nu iartă.
Ceea ce a anunțat Traian Băsescu că ar trebui să fie făcut și ceea ce guvernul Boc trebuie să pună în practică în foarte scurt timp reprezintă condiția necesară, dar nu și suficientă pentru că, după un timp (e onest să spunem că nu știm după cît timp anume!), în România să fie, profesional, mult mai suportabil și mai decent decît ne este acum.
Cristian PĂTRĂȘCONIU
Adaugă un comentariu