Fragilitatea democrației
Cap în cap 25 ianuarie 2011 Niciun comentariu la Fragilitatea democrației 45Uniunea Europeană (UE) ar putea să sancționeze Ungaria pentru noua lege a a presei, inițiată și votată de alianță de dreapta la putere, condusă de Orban Viktor și susținută de majoritatea ungurilor care s-au prezentat la vot în primăvara anului trecut. Dar dacă apelul jurnaliștilor maghiari nu ar fi fost auzit de liderii europeni, ce s-ar fi întâmplat în Ungaria? Probabil că legea cenzurii și-ar fi produs efectele.
Actul normativ prevede aplicarea unor amenzi de la 90 000 de euro la aproape un milion de euro pentru o încălcare a prevederilor noii legi. Amenzile pot duce cu ușurință la închiderea unor publicații sau posturi de radio și televiziune pentru că, de exemplu, consiliul media controlat de oamenii de încredere ai lui Orban Viktor consideră că au incitat la ură împotriva majorității. Da, ați citit bine, legea pedepsește nu doar discursul îndreptat împotriva minorității, ci și cel împotriva majorității, ca și cum aceasta ar avea nevoie de protecție. Dacă scrii sau spui că Ungaria plătește astăzi, cel puțin cu reputația ei în UE, pentru votul dat de majoritatea alegătorilor partidului populistului Orban Viktor, ai putea fi amendat că inciți la ură împotriva majorității.
UE nu a reacționat de fiecare dată cînd în discuție a pusă libertatea presei. De exemplu abuzurile imputate de jurnaliștii italieni lui Silvio Berlusconi au fost expediate de parlamentul european ca o chestiune internă a Italiei. Presa maghiară a avut noroc: UE este sensibilă la încălcarea normelor statului de drept dacă acestea se produc într-un stat nou intrat. Și mai ales într-unul în care proprietatea asupra media aparține în principal companiilor vestice. Altfel, probabil, legea presei ar fi fost tratată ca o chestiune ce ține de suveranitatea statului, așa cum a pretins de altfel și Orban Viktor.
E foarte bine că UE a intervenit în acest caz, dar unde au fost cetățenii maghiari al căror drept la liberă informare ar fi afectat de noua legea presei? În niciun caz la protestele din stradă ale jurnaliștilor, acolo unde s-au strâns doar câteva mii de oameni. De altfel în plină dezbatere în jurul acestei legi care restricționează dreptul cetățenilor la opinie și la informație, maghiarii au votat majoritar, la alegerile locale din toamnă, tot pentru partidul lui Orban Viktor căruia i-au dat, pentru prima dată după căderea comunismului, și capaitala. Acest fapt mi se pare mult mai grav decât o eventuală ridicare din umeri a UE, indiferența majorității cetățenilor la abuzurile de putere ale unui politician populist cu tendințe autoritariste. Din fericire consiliul media din Ungaria nu mă poate amenda cu 90 000 de euro pentru că încit la ură împotriva majorității.
Ioana LUPEA
Adaugă un comentariu