Frămîntările în Lumea Arabă
Cap în cap 22 februarie 2011 Niciun comentariu la Frămîntările în Lumea Arabă 1O schimbare majoră se petrece în Regiunea Orientului Mijlociu și Africii magrebiene, pe fondul unui eșec al modelului autoritar secular în țările arabe, determinat de repartiția abuzivă a resurselor și de criza economică globală. De altfel, pericolul a fost sesizat și frazat ca atare de Hillary Clinton, Secretarul american de Stat, pe 13 ianuarie, la Doha, la Forumul Viitorului care a reunit reprezentanții a 20 de țări din Orientul Mijlociu și Nordul Africii.
Evoluțiile prognozate sînt diverse și specifice. Valul de schimbări va trebui să deschidă regimurile, să absoarbă diferitele categorii de partide, inclusiv partide islamiste moderate, să promoveze măcar o democrație electorală și reprezentativă, fără ca acest lucru să însemne preluarea statului de către mișcări islamiste radicale, poate nici măcar moderate. Există state precum Egiptul în care zona democratică și puterea seculară militară e mult mai dezvoltată și mai puternică pentru a bloca accesul chiar și a Fraților Musulmani la conducerea statului, pe de altă parte există state în care Al Qaeda joacă un rol mai important decît mișcările radicale, cum e cazul Irakului, Yemenului, Iordaniei, Algeriei, Mauritaniei sau Libiei.
Problemele de secesionism sînt mai puțin prezente în regiune, ca în cazul Irakului, poate cu excepția notabilă a Yemenului și a Saharei Occidentale între Mali, Mauritania, Maroc și Algeria, însă raporturile demografice și de reprezentare ar putea fi reașezate în Iordania și Siria între hașemiți și alawiți respectiv arabii palestinieni. Aici se vor face deschiderile de reformă în aceste state, așa cum în Yemen deschiderea poate însemna un proces secesionist interetnic și interconfesional similar Irakului.
Varianta propusă de SUA în lumea arabă este cea a unor regimuri democratice – în limita înțelegerii democrației în statele arabe, dar cu o tranziție gestionată, care să nu treacă prin haos și să nu permită ferestre de oportunitatea radicalilor islamici. În toate cazurile, procesul trebuie să fie inclusiv etnic și religios, în limita islamismului moderat cu reprezentare politică.
Ca și orientare politică, regimurile se anunță mai degrabă pragmatice, relația cu SUA, UE și modelele occidentale avînd o priză mai mare sau mai mică în funcție de gradul de cultură, educație și dezvoltare a statelor respective. În principiu, democrația arabă ce se desenează trebuie să asigure un proces electiv cît mai inclusiv și corect și o evoluție economică care să gestioneze o repartiție a veniturilor mai judicioasă și echilibrată către populație, cu diminuarea resurselor și abuzurilor clasei conducătoare și structurilor de putere exercitată direct.
Singurele riscuri majore sînt cele ale războaielor civile prin scindări în cadrul puterii sau gestionarea proastă a tranziției, pe fondul cărora mișcări radicale islamice să ajungă la conducerea statelor, cu efect de creare a unor regimuri anti-occidentale. Însă e clar că epoca acordurilor necritice cu poziții occidentale a fost depășită, și din cauza nuanțelor pozițiilor îmbrățișate de către SUA și anumite state ale UE, și din cauza formulelor alternative de investiții ce li se oferă acestor state din partea Chinei, de exemplu. În cazul Egiptului, e puțin probabil ca peninsula Sinai – aflată sub atacul beduinilor – să mai rămînă nemilitarizată, așa cum nu mai e posibilă blocada la punctul de trecere a frontierei Rafaq cu Fâșia Gaza, care deja a fost atacat și deschis. Cred că sînt riscuri luate în calcul deja de SUA și Israel.
Israelul are o problemă de fond doar în contextul alterării fundamentale a structurii de putere din Egipt sau Iordania, respectiv în cazul războiului civil sau tranziției negestionate spre noile realități, care să permită guverne radicale islamiste. Amenințarea vine astăzi mult mai mult de la Liban și noul Guvern condus de Hezbollah și de la publicarea de către Al Jazeera a Documentelor Palestiniene, conținînd detaliile negocierilor din Orientul Mijlociu, decît de schimbările și tranzițiile din Egipt sau Iordania, poate din Siria. Amenințarea puternică ar putea veni de la o schimbare dură și bruscă de regim în Arabia Saudită cu preluarea puterii de către structuri apropiate Al Qaeda și formulelor islamiste radicale avînd drept consecință eliminarea dinastiei saudite.
Aliații arabi ai Occidentului merg spre o conștientizare de sine și spre preluarea responsabilității propriei dezvoltări și a rolului lor. În cazul aliaților strategici, tranziția controlată și menținerea coloanei vertebrale a puterii – cazul egiptean – vor determina rămînerea pe o formulă de continuitate, modelul occidental democratic va rămîne un ideal, ca și viața în fostele metropole coloniale, însă raporturile vor fi pragmatice, în interesul acestor state și vor migra mai mult spre o variantă mai echilibrată a relațiilor.
Iulian CHIFU
Adaugă un comentariu