Jos labele de pe Sunday Times

Cap în cap Niciun comentariu la Jos labele de pe Sunday Times 0

Adrian Severin nu mai are nici un viitor în Parlamentul Eu­ro­pean și e ridicol cum în­cear­că să se agațe de scaunul de a­co­lo. Dar într-un fel tot atît de ridicol și a­muzant ați văzut modul în care a încercat să decredibilizeze ziarul ca­re i-a venit de hac.

Însă cel mai tare m-a enervat ce spune el des­pre The Sunday Times: „Un ziar spe­cializat în pro­ducerea și col­por­­tarea scanda­lu­ri­lor, un ziar ca­re a exprimat și ex­pri­mă în permanen­ță puncte de ve­de­re eu­ro­scep­ti­­ce, eurofobe”.

Asta e peste poate. Poate că Se­verin crede că toți citim doar Li­bertatea și CanCan și ne ia de proști. The Sunday Times este zi­a­rul meu preferat, este cel mai aproape de ziarul meu ideal. The Sunday Times este ediția de du­mi­nică a lui The Times și apare în 1,3 mi­li­­­oa­ne de exemplare (asta în­­seamnă cît primele 10 ziare ro­mâ­­nești la un loc, incluzînd ta­blo­i­de­le).

The Sunday Times este cît o că­rămidă de gros și are de toate: po­litică, dezbateri intelectuale, un su­pliment de cultură absolut fabulos, suplimente de grădinărit și life style etc. Aproape jumătate de ki­lo­­gram de scrieri extraordinare.

Asta e obiceiul la britanici, zi­a­­rele serioase scot duminica și cîte o că­rămidă de ziar, care func­ți­o­nea­ză cu redacție separată de zia­rul ma­mă. În ideea că britanicii stau du­minica și citesc. Și chiar poți pierde o duminică întreagă ci­tind The Sunday Times. De fapt, idea­­lul meu de duminică e să stau cu o cafea sub nas pe malul Ta­mi­sei și să citesc cîteva ore The Sun­day Times, uitîndu-mă din cînd în cînd la gîrlă cum curge.

Specializat în scandaluri? Dom­­nule, bați cîmpii! Din The Sun­­day Times sînt la curent cu dez­baterile intelectuale majore ale lu­mii de azi. Eu­rosceptic? Moderat, cum e main­stream-ul în Marea Bri­ta­ni­e.

Eurofob? Asta e partea ti­că­loa­să. Cînd nu îți place cineva, bagi repede ceva cu „fob” în coa­dă ca să zică politicii corecți că e „cîh”: isla­mofob, homofob, eurofob. Nu­mai coruptofobi nu avem. A, da, și faptul că jurnaliștii au inventat o companie de lobby fictivă. De ce anume îi acuză Adrian Se­ve­rin? Că au făcut un site fals „cu bani mulți”, că aveau secretară care răspundea ca fiind de la firmă și care spunea că lobbiștii falși nu sînt la birou, dar vor re­ve­ni ei cu telefon, că veneau săp­tă­mî­nal la el la birou, că au intrat în Par­­la­men­tul European sub identi­tate falsă?

Și întrebarea – cheie: de ce a­tî­ția bani au fost investiți în a­ceas­tă an­chetă? Simplu: pentru că sînt PROFESIONIȘTI și s-au gîndit la toate de­taliile. Iar The Sunday Times își permite să facă anchete mamut. Vă amintiți de scandalul decontu­ri­­lor din Parlamentul britanic? Nu ei l-au început, dar ei l-au conti­­nuat și extins. Ei au publicat in­for­­mațiile complete despre armele a­­tomice ale Israelului după o an­che­tă de multe luni pentru a ve­ri­fica povestea dezertorului is­ra­e­li­an. Și multe altele.

Și apropo, ei au por­nit scandalul „cash-for-questions” în timpul lui John Major un­de, surpriză, niște parlamentari erau plă­tiți pentru a adresa anumi­te în­tre­bări guvernului britanic. Acum, nu înțeleg de ce in­sistă Adrian Severin să ne spună că oa­menii erau profesioniști. Vrea să ne convingă că nu e corupt sau că nu e prost?

Oricum, e jenant. Lasă-ne!

Cristian GHINEA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top