Libia – un nou război civil

Cap în cap Niciun comentariu la Libia – un nou război civil 0

La ora la care scriu, Libia este sub zodia războiului civil, iar Ga­dda­fi este încă (teoretic) la comanda unei țări în care par a-l asculta tot mai puțin. Fără tulburările politice din Estul și Vestul său (din Tunisia, res­pectiv Egipt), situația din Libia pro­babil ar fi rămas mult mai calmă de­cît e acum. O țară de 6,5 milioane de locuitori și binecuvîntată cu cel de-al 9-lea depozit mondial de țiței pa­re sortită păcii sociale. În teorie – pen­tru că în practică 29% dintre ti­ne­rii libieni sînt șomeri și peste 90% dintre ei declară (cf. unui sondaj ci­tat de Time, 7 martie a.c.) că aș­teap­tă o viață mai bună.

Totuși, Libia are puține puncte comune cu cele două țări învecinate ei în care primăvara arabă deja a iz­bîn­dit. Iată cîteva argumente: i) î­na­in­te de orice, Libia are un lider de tip a­par­te, ce pare – spre de­o­se­bire de Ben Ali sau Mu­barak – convins că ța­ra lui nu poate su­pra­vie­țui fără el. Tra­iec­to­ria istorică a acestui per­sonaj e aiuritoare: de la „cîi­ne­le turbat” des­pre ca­re vorbea Ro­nald Rea­­gan în anii ’80, cel ca­re planta bom­­be prin dis­coteci sau a­vi­oa­ne oc­­ci­den­ta­le, și pî­nă la „mo­de­ra­tul” pri­­mit cu fast la Pa­ris sau Roma în anii din ur­mă – acest Ga­ddafi pare mult mai de­cis să ar­dă întreaga ța­ră în­a­in­te de a cădea el în­­suși. Apoi, ii) în Li­bia ar­mata nu se bu­cu­ră de pres­tigiul in­tern de care are parte în Egipt – ceea ce ar pu­tea complica tran­zi­ția în perioada post-Ga­­dda­fi. Societate mult mai tribală decît E­gip­tul sau Tunisia, în care di­ferențele Est-Vest sînt cu mult mai sesiza­bile, Libia va găsi cu greu un numitor po­li­tic comun, chiar dacă va scăpa de dictatorul de acum.

Nu în ultimul rînd, iii) în Libia spectrul radica­­­-li­s­mului is­la­mic este (sau pare) cu mult mai îndepărtat de­cît în, să zicem, E­gipt. Dar, pe de altă par­­­te, și pîr­ghiile occiden­tale sînt mai slabe. În Tu­nisia, marca po­li­ti­că și culturală francofo­nă e încă puternică; în E­gipt, ca­pii armatei se con­sultă cu prietenii & par­tene­rii lor – înalții o­fi­țeri din ar­mata SUA; pe când în Li­bia singurul partener ex­­tern cu oa­recare gre­u­ta­te este I­ta­lia lui Ber­lus­coni, iar De­­par­ta­men­tul A­pă­ră­rii a­me­ri­can are la Tri­­poli (fa­ță de Cairo) co­­nexiuni mult mai mo­­­des­te. Într-un final, Ga­dda­fi va că­dea; deo­­­cam­­­dată, acolo e în curs un nou război civil.

Adrian CIOROIANU 

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top