Lungul drum al libertății către democrație

Cap în cap Niciun comentariu la Lungul drum al libertății către democrație 0

Filmul-spectacol „Războiul fi­i­­lor luminii împotriva fiilor în­tu­ne­ricului” al lui Amos Gitai, in­spi­rat după „Istoria războiului iu­dei­lor împotriva romanilor” al lui Josephus Flavius, este o interesantă parabolă asupra avatarurilor lup­­tei pentru libertate.

Căci răz­bo­iul „fiilor lumini”, al evreilor convinși de justețea luptei lor și de in­ter­venția divinității în favoarea lor îm­potriva „fiilor întunericului”, a ro­manilor, s-a terminat prin ma­sa­crul de la Masada. Cît de multe se pot face în numele libertății? Ceea ce se întîmplă astăzi în Africa de Nord și în Orientul Mijlociu es­te, fără îndoială, inspirat din voi­n­ța de libertate. Este însă aceasta și o luptă pentru de­mo­crație? I­po­te­za democrati­ză­rii re­giunii nord-sa­­hariene nu poa­te fi res­pinsă, dar cir­cumstanțele in­ter­na­ționale nu sînt tocmai favorabile unui a­se­me­nea curs. De la recesi­u­nea eco­no­mi­că care a făcut ca de­mo­crația să in­tre într-un con de um­bră chiar în Eu­ropa și A­me­ri­ca de Nord, la re­forma islamului, religie care nu s-a conciliat definitiv și credibil încă cu democrația. De aceea, pră­bu­șirea așa ziselor re­gi­muri ca­re nu erau adaptate sfi­dărilor unei lumi complexe și glo­ba­lizate nu poa­­te fi privită ca o ga­ran­ție a de­mo­­­­cratizării.

În Libia, lupta eroică a insur­gen­­­ților împotriva clanului Ka­dha­fi, deși a reușit să elibereze o par­­te a teritoriului de sub condu­ce­­­rea regimului, nu puteau răs­tur­na re­gimul. Și aceasta în primul rînd da­torită absenței unui ajutor real, po­litic și militar, din partea „lu­mii li­­bere”. Aceste ezitări ar pu­tea în­de­­părta insurgenții li­bi­eni de de­­mocrație. Oricum, Li­bia este un caz aparte. Căci spre de­osebire de sis­temele totalitare ca­re dis­pă­reau pur și simplu în neantul istori­ei în Eu­ropa de Est în 1989, re­gi­murile au­toritare trec – odată dic­­tatorul în­lă­turat de la conduce­re – printr-o pe­rioadă de libera­li­za­re mai mult sau mai puțin profundă. Și, cel pu­țin pentru moment acesta este scena­riul pe care îl ur­mea­ză Tunisia sau Egiptul, dar nu și Libia, un­de regimul lui Kadhafi a avut o pu­ternică dimensiune to­ta­litară.

Ce se va putea face pentru ca o­portunitatea democratizării lumii a­rabe să nu fie ratată? Politicienii ac­tuali obișnuiți să trateze totul prin prisma regulilor pieței nu par pre­gătiți pentru a răspunde acestei în­trebări. Să fie momentul re­lan­să­rii ONU? Dar, nu sunt decât cîțiva ani de când, în spiritul polului unic de putere mondială, se pre­gă­tea des­­tructurarea ONU. Iar alterna­ti­va nu a apărut încă.

Pe acest fun­dal, re­formarea sis­temului mon­­­­dial nu mai poate fi în­tîrziate fă­ră con­se­cin­țe dramatice. Însă con­­ști­en­­­ti­za­rea nevoii de re­formă es­te in­­se­para­bilă de conș­ti­entizarea fap­tului că umanitatea însăși are o pro­ble­mă uriașă: mo­de­lul social do­minant a deteriorat mecanisme­le so­ci­­ale pînă într-acolo încît re­con­struc­ția comuni­tă­ții solidare, de ca­re depinde de­mo­cra­ția, de­vi­ne din ce în ce mai dificilă.

Cristian PÎRVULESCU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top