Lungul drum al libertății către democrație
Cap în cap 7 martie 2011 Niciun comentariu la Lungul drum al libertății către democrație 0Filmul-spectacol „Războiul fiilor luminii împotriva fiilor întunericului” al lui Amos Gitai, inspirat după „Istoria războiului iudeilor împotriva romanilor” al lui Josephus Flavius, este o interesantă parabolă asupra avatarurilor luptei pentru libertate.
Căci războiul „fiilor lumini”, al evreilor convinși de justețea luptei lor și de intervenția divinității în favoarea lor împotriva „fiilor întunericului”, a romanilor, s-a terminat prin masacrul de la Masada. Cît de multe se pot face în numele libertății? Ceea ce se întîmplă astăzi în Africa de Nord și în Orientul Mijlociu este, fără îndoială, inspirat din voința de libertate. Este însă aceasta și o luptă pentru democrație? Ipoteza democratizării regiunii nord-sahariene nu poate fi respinsă, dar circumstanțele internaționale nu sînt tocmai favorabile unui asemenea curs. De la recesiunea economică care a făcut ca democrația să intre într-un con de umbră chiar în Europa și America de Nord, la reforma islamului, religie care nu s-a conciliat definitiv și credibil încă cu democrația. De aceea, prăbușirea așa ziselor regimuri care nu erau adaptate sfidărilor unei lumi complexe și globalizate nu poate fi privită ca o garanție a democratizării.
În Libia, lupta eroică a insurgenților împotriva clanului Kadhafi, deși a reușit să elibereze o parte a teritoriului de sub conducerea regimului, nu puteau răsturna regimul. Și aceasta în primul rînd datorită absenței unui ajutor real, politic și militar, din partea „lumii libere”. Aceste ezitări ar putea îndepărta insurgenții libieni de democrație. Oricum, Libia este un caz aparte. Căci spre deosebire de sistemele totalitare care dispăreau pur și simplu în neantul istoriei în Europa de Est în 1989, regimurile autoritare trec – odată dictatorul înlăturat de la conducere – printr-o perioadă de liberalizare mai mult sau mai puțin profundă. Și, cel puțin pentru moment acesta este scenariul pe care îl urmează Tunisia sau Egiptul, dar nu și Libia, unde regimul lui Kadhafi a avut o puternică dimensiune totalitară.
Ce se va putea face pentru ca oportunitatea democratizării lumii arabe să nu fie ratată? Politicienii actuali obișnuiți să trateze totul prin prisma regulilor pieței nu par pregătiți pentru a răspunde acestei întrebări. Să fie momentul relansării ONU? Dar, nu sunt decât cîțiva ani de când, în spiritul polului unic de putere mondială, se pregătea destructurarea ONU. Iar alternativa nu a apărut încă.
Pe acest fundal, reformarea sistemului mondial nu mai poate fi întîrziate fără consecințe dramatice. Însă conștientizarea nevoii de reformă este inseparabilă de conștientizarea faptului că umanitatea însăși are o problemă uriașă: modelul social dominant a deteriorat mecanismele sociale pînă într-acolo încît reconstrucția comunității solidare, de care depinde democrația, devine din ce în ce mai dificilă.
Cristian PÎRVULESCU
Adaugă un comentariu