Moldova între Uniuni

Cap în cap Niciun comentariu la Moldova între Uniuni 9

Pe domnul Igor Dodon, fosta tî­nără speranță a Partidului Comu­nist, actual președinte de formațiune po­litică socialistă, îl știe mai toată lu­mea. Iar dacă nu, o va face. Pentru că liderul socialist e mai harnic de­cît o albinuță: strică, drege, se agi­tă și oricum o întoarce, ajunge mereu în topul coloanelor de știri. Pe 8 mar­tie, cu un clip comunisto-siropos de­dicat „scumpelor femei” din Mol­do­va. În preajma recensămîntului, cu un îndemn adresat conce­tă­țe­ni­lor de a se simți – și mai ales de se a declara – moldoveni. De 1 mai, cu marșul socialiștilor „Pentru Mol­dova în Uniunea Europeană”.

Îmbrăcați în tricouri roșii, cu șepci și steaguri dichisite cu ce­le­bra stea comunistă, cetățeni onești, bine intenționați, dornici de a adu­ce țara rătăcită pe calea cea dreap­tă, scandează pe străzile Chiși­nă­u­lui: „Da Moldovei, nu unionismului!”

„Evenimentul de pe 28 aprilie este important pentru Republica Mol­dova din cel puțin un motiv: moldovenii vor scăpa de șantajul obținerii cetățeniei Române”, ne spu­ne Igor Dodon. Pentru că, deși sînt adepții Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan, micii dodoniști s-au bucurat că au fost ridicate vi­zele. Mai mult, unii dintre ei sînt ferm convinși că scopul marșului a fost tocmai acesta, de a sărbători liberalizarea regimului de vize.

„Guvernanții trebuie să înțe­lea­gă că poporul nostru nu vrea să fie sclavul europenilor și al ameri­ca­ni­lor. În Uniunea Vamală ne va fi mai bine!”,  anunță pompos o femeie de vîrsta a treia, cu cîțiva gură-cas­că în spatele ei. O tînără dom­niță, puțin mai de­rutată, susține con­trariul: „Mol­do­va a putut să se u­nească cu Europa și ăăăă… am venit să sărbătorim a­cest motiv. Deoarece moldovenii pot trece ța­ra… în Europa. Stegulețele cu U­niunea Vamală simbolizează că noi am trecut vama”. Respiră ușu­rată că a trecut testul apariției la te­le­vizor, dar nu știu dacă va în­țe­lege vreodată că cele două uniuni n-au nici în clin, nici în mînecă, u­na cu cealaltă.

Deruta de la evenimentul cu pri­­­cina nu-i una izolată, din păcate. Puțini sînt moldovenii care înțeleg cu-adevărat care-i treaba cu Uniu­nea Europeană și de ce liberali­za­rea regimului de vize a venit într-un moment esențial, chiar dacă gu­ver­nanții o folosesc cu neruși­na­re în campania preelecto­ra­lă, în cli­puri aproape la fel de si­ro­poase ca cele ale lui Dodon. Pu­țini se uită pes­te gard, în Odesa, Trans­nis­tria, Crimeea sau Donețk și în­țe­leg că rusu’ nu știe de glumă și că dacă vrea, vine cu tot cu ciubota lui co­mu­nistă peste tine. Iar Moldova-i cît un picior de ciupercă și, din pă­cate, are nevoie de o pălărie. Să fie oricare, numai nu rusească.

Lina VDOVÎI, jurnalist freelancer

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top