Pro și anti-americanism

Cap în cap Niciun comentariu la Pro și anti-americanism 1

Se pare că ne plac ideile simple din filmele americane. Trebuie să lupți pentru job, toți sîntem niș­te eroi ai muncii, dacă-ți pierzi sluj­ba nu trebuie să disperi pentru că, nu-i așa?, dacă ești valoros gă­sești alta, piața nu trebuie să fie de­cît extrem de liberă și atunci toa­te lucrurile vin de la sine etc. Nu ne-au plăcut niciodată prea mult diverse idei europene pentru că implică uneori și „socialism”, „stînga periculoasă”. Și din vestul Eu­ropei luăm doar partea glamo­roa­să a capitalismului, dar nu ne plac restricțiile, nu ne plac sindica­tele, drepturile angajaților – sînt sim­plu balast în calea dezvoltării.

Nu știu cînd s-a întîmplat, dar am ales o propagandă americană sim­plis­tă, în locul unor strategii ce­va mai realiste. Am privatizat cam tot și lucrurile nu merg. Dim­po­trivă. Cineva ar trebui să mai spu­nă și asta.

Wikileaks nu au făcut decît să con­sfințească proamericanismul ru­dimentar și de multe ori greu de cuan­tificat în rezultate imediate. Pro­americanii convinși vor spu­ne de exemplu că am ars e­ta­pele tocmai pentru că am sus­ți­nut interven­ția ar­ma­tă în Ser­bia.

Că am fost apoi mai re­pe­de acceptați în struc­turile vestice pen­tru că ne-am dus fără să crîc­nim pe cam toate fron­turile des­chi­se de americani în ultimii 20 de ani. O fi chiar așa? Am fi fost noi e­vitați de Vest dacă nu aveam o po­litică atît de agresiv proamericană? De multe ori, chiar Europa s-a arătat iritată de genul ăs­ta de di­plomație.

Pînă la urmă, nu e vorba de SUA sau UE. E vorba despre noi. Nu vorbim nimic despre răz­boa­ie­le în care sîntem implicați. Nu ne ir­ită modelul social pseudo-ameri­ca­nizat (cu toate serviciile privatizate) la care aspirăm. Ieșim în stra­dă doar cînd e prea tîrziu. Mai mult, o întreagă falangă de sus­ți­nă­tori ai proamericanismului fa­na­­tic te vor pune imediat la zid și te vor face terorist sau antiumanist (a se vedea Tismănenu sau A­li­gi­că) dacă începi să întrebi lucruri e­le­mentare despre politica noastră ex­ternă sau despre credințe stupi­de în piața nereglementată (într-un mo­ment în care criza economică mondială a scos la suprafață exact deficiențele incredibile ale unei piețe în care statul nu este puternic). Ce mai observăm „americanizat” în sensul rău al cuvîntului? Fap­tul că, de fapt, statul întreține cî­teva sute de moguli, de multina­țio­nale pe banii noștri. Afacerile cu statul sînt în ultimii ani singu­re­le care au mers uns. Cine a prins un contract politic e asigurat – pen­tru el nu există criză. Așadar și mai e­ner­vant e că proamericanismul func­­ți­o­nează la nivel de discurs, dar și la ni­vel de ipocrizii. Ur­­lăm că vrem de­mo­cratizare dar sîn­­tem păr­tași în tot soiul de fapte an­ti­de­mo­cratice sau anti piață li­beră. Cum să nu­mim altfel faptul că Tra­ian Bă­ses­cu știa că vom cum­păra a­vioane second hand de la par­te­nerii noștri stra­tegici îna­in­te să se în­sceneze un soi de licita­ție.

Mi-e teamă că am plătit mult mai mult decît merita acest pro­a­me­ricanism de peșteră. Așa cum am plătit foarte mult unor țări din UE ca să fim „acceptați”. Cînd nu ai coloană vertebrală diplomatică, lu­crurile devin dintr-o dată mult mai scumpe. Cînd stai cu fața spre Vest trebuie să înveți și un soi de pru­­dență și mai ales trebuie să ne­go­­ciezi. Să pui tot timpul în­tre­bări. Nu putem trăi într-o continuă ad­­mirație orgasmatică față de niș­te valori care ni s-au aplicat de mul­­te ori dur, în stil colonial. Să mai facem și pauze de anti­a­me­ri­ca­­nism și pauze critice față de UE. S-ar putea să ne folosească. Sîn­tem săraci, nu prea ne ies lu­cru­ri­le, dar măcar să fim demni.

Costi ROGOZANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top