Pro și anti-americanism
Cap în cap 5 aprilie 2011 Niciun comentariu la Pro și anti-americanism 1Se pare că ne plac ideile simple din filmele americane. Trebuie să lupți pentru job, toți sîntem niște eroi ai muncii, dacă-ți pierzi slujba nu trebuie să disperi pentru că, nu-i așa?, dacă ești valoros găsești alta, piața nu trebuie să fie decît extrem de liberă și atunci toate lucrurile vin de la sine etc. Nu ne-au plăcut niciodată prea mult diverse idei europene pentru că implică uneori și „socialism”, „stînga periculoasă”. Și din vestul Europei luăm doar partea glamoroasă a capitalismului, dar nu ne plac restricțiile, nu ne plac sindicatele, drepturile angajaților – sînt simplu balast în calea dezvoltării.
Nu știu cînd s-a întîmplat, dar am ales o propagandă americană simplistă, în locul unor strategii ceva mai realiste. Am privatizat cam tot și lucrurile nu merg. Dimpotrivă. Cineva ar trebui să mai spună și asta.
Wikileaks nu au făcut decît să consfințească proamericanismul rudimentar și de multe ori greu de cuantificat în rezultate imediate. Proamericanii convinși vor spune de exemplu că am ars etapele tocmai pentru că am susținut intervenția armată în Serbia.
Că am fost apoi mai repede acceptați în structurile vestice pentru că ne-am dus fără să crîcnim pe cam toate fronturile deschise de americani în ultimii 20 de ani. O fi chiar așa? Am fi fost noi evitați de Vest dacă nu aveam o politică atît de agresiv proamericană? De multe ori, chiar Europa s-a arătat iritată de genul ăsta de diplomație.
Pînă la urmă, nu e vorba de SUA sau UE. E vorba despre noi. Nu vorbim nimic despre războaiele în care sîntem implicați. Nu ne irită modelul social pseudo-americanizat (cu toate serviciile privatizate) la care aspirăm. Ieșim în stradă doar cînd e prea tîrziu. Mai mult, o întreagă falangă de susținători ai proamericanismului fanatic te vor pune imediat la zid și te vor face terorist sau antiumanist (a se vedea Tismănenu sau Aligică) dacă începi să întrebi lucruri elementare despre politica noastră externă sau despre credințe stupide în piața nereglementată (într-un moment în care criza economică mondială a scos la suprafață exact deficiențele incredibile ale unei piețe în care statul nu este puternic). Ce mai observăm „americanizat” în sensul rău al cuvîntului? Faptul că, de fapt, statul întreține cîteva sute de moguli, de multinaționale pe banii noștri. Afacerile cu statul sînt în ultimii ani singurele care au mers uns. Cine a prins un contract politic e asigurat – pentru el nu există criză. Așadar și mai enervant e că proamericanismul funcționează la nivel de discurs, dar și la nivel de ipocrizii. Urlăm că vrem democratizare dar sîntem părtași în tot soiul de fapte antidemocratice sau anti piață liberă. Cum să numim altfel faptul că Traian Băsescu știa că vom cumpăra avioane second hand de la partenerii noștri strategici înainte să se însceneze un soi de licitație.
Mi-e teamă că am plătit mult mai mult decît merita acest proamericanism de peșteră. Așa cum am plătit foarte mult unor țări din UE ca să fim „acceptați”. Cînd nu ai coloană vertebrală diplomatică, lucrurile devin dintr-o dată mult mai scumpe. Cînd stai cu fața spre Vest trebuie să înveți și un soi de prudență și mai ales trebuie să negociezi. Să pui tot timpul întrebări. Nu putem trăi într-o continuă admirație orgasmatică față de niște valori care ni s-au aplicat de multe ori dur, în stil colonial. Să mai facem și pauze de antiamericanism și pauze critice față de UE. S-ar putea să ne folosească. Sîntem săraci, nu prea ne ies lucrurile, dar măcar să fim demni.
Costi ROGOZANU
Adaugă un comentariu