Relația noastră cu mitul american

Cap în cap Niciun comentariu la Relația noastră cu mitul american 3

Într-un episod al sitcomului po­li­tic „Yes, Prime Minister”, premierul bri­tanic îl chestionează pe șeful de ca­binet în privința recentei vizite la Washington. Nu chestiunile bilate­ra­le îl preocupă, ci acelea de imagi­ne. „Arătam bine în poze?”, întreabă el cu interes.

„Yes, Prime Minister”, pro­gra­­mul preferat al șefei guvernului din acea perioadă, Margaret That­cher, sur­prinde bine partea mai superficială a relației dintre cele două puteri. Alt­fel, presa din Albion arată că Marea Bri­tanie a rămas pro­fund preocupată, ba chiar puțin ob­sedată de relația sa „spe­cială” cu SUA (și de aparențele aces­tei relații – termenul „specială” fiind obiect al unor ample dezbateri), iar premierul, veșnic interesat de ma­re­le premiu – întâlnirea cu liderul de la Casa Albă.

Schimbând ceea ce e de schimbat, relația României cu SUA face obiectul unor dezbateri similare la noi acasă, avem pro-americani și an­ti-americani, fără nuanțe, susținători ai relației strânse și precauți ce nu ui­tă că atunci când i-au așteptat în timpul comunismului, ei, americanii, nu au venit. Avem, evident, o administra­ție profund preocupată de o mult-do­rită vizită a președintelui la Wa­shing­ton și pe mulți care judecă stadiul relației după faptul că vi­zita a­ceas­ta nu a avut loc. Un sitcom po­li­tic ne lipsește.

Cu sau fără vizită, n-ar trebui să ne plângem, stadiul relației bilate­ra­le e constant la același nivel bun din ul­­timii ani. Washingtonul are ne­vo­­ie de un stat membru UE cu o po­li­tică pro-americană în acest punct stra­tegic al Europei (condiție în­de­pli­nită cu brio) și de o piață atracti­vă, care să nu pună bariere investito­ri­lor (există încă nemulțumiri). Am­ba­sadorii SUA la București au subli­niat în mod repetat aceste două in­te­rese. E bine să nu ne exagerăm im­portanța. În ultimii ani, administra­ția democrată a președintelui Ba­rack Obama s-a dovedit mai puțin interesată de Estul Europei – în ten­tativa de rezolvare a conflictului tran­snistrean s-a implicat nu Oba­ma ci Angela Merkel, cancelarul ger­man.

Ce vrem noi de la americani? E simplu, vrem totul. SUA nu sunt doar o țară, reprezintă un mit, de la un mit poți cere orice vrei. Vrem in­ves­titori americani, dar nu corupție a­mericană, o preferăm pe cea ro­mâ­nească, vrem securitate pentru că noi nu ne putem apăra, dar nu vrem un statut de inferioritate în relația bi­laterală, vrem lucruri mari, adera­rea la NATO, dar și chestii de fi­ne­țe. Spre exemplu, implicarea SUA în negocierile cu Turcia pentru interesele noastre energetice (po­tri­vit unei telegrame WikiLeaks publi­cate de Hotnews).

Nu în ultimul rând vrem ca a­me­ricanii să fie perfecți, morali și al­truiști în politica lor externă. Dacă nu, îi vom urî sincer.

Adrian COCHINO

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top