Revoltele din lumea arabă. Vedere dinspre Vest
Cap în cap 22 februarie 2011 Niciun comentariu la Revoltele din lumea arabă. Vedere dinspre Vest 2A fost nevoie ca oamenii să moară în lupta lor cu regimurile încremenite la putere pentru ca liderii occidentali să se delimiteze de dictatorii arabi. Ipocrizie, calcul pragmatic sau incapacitatea de a înțelege situația? Probabil că toate la un loc.
A început în Tunisia, cu o revoltă alimentată de sărăcie și de lipsa drepturilor civile. Președintele Ben Ali a căzut înainte ca guvernul de dreapta de la Paris (care l-a ținut în brațe asemenea tuturor guvernelor franceze) să apuce să-i dea o mînă de ajutor în eforturile de reprimare a protestelor. Se aștepta Occidentul la așa ceva? Se pare că nu. În 2008, directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, explica lumii că Tunisia e un model de dezvoltare pentru țările emergente. Tunisia s-a dovedit un model pentru lumea arabă, dar într-un sens complet diferit de cel gîndit de Strauss Kahn.
Atît de tolerantă era atitudinea Vestului față de Tunisia încît Internaționala Socialistă a exclus partidul lui Ben Ali din rîndurile organizației abia după începerea protestelor. Atît de ipocrită încît familia ministrului francez de externe era implicată în parteneriate de afaceri cu un personaj apropiat clanului corupt Ben Ali, care sufoca Tunisia. Povestea amuzantă a excluderilor din Internaționala Socialistă a continuat cu partidul fostului președinte egiptean, Hosni Mubarak. Decizia a fost luată la apogeul revoltelor din Cairo, după ce mai mulți protestatari își pierduseră viața. A fost nevoie de așa ceva pentru ca reprezentanții occidentali ai stîngii să admită că regimul aflat la putere de 30 de ani, „încalcă valorile social-democrației”.
Nicăieri nu a fost mai clară ambivalența Occidentului decît în cazul regimului Mubarak, sponsorizat de SUA și de Europa pentru marile sale virtuți: susținerea pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu și combaterea terorismului și a extremismului islamic. Dornic să nu dăuneze „stabilității” regionale, dar totodată să nu rămînă de partea greșită a istoriei, Barack Obama a ezitat pînă în ultima clipă în privința unei poziții clare. Comentatorii au numit-o „dilema Washingtonului”.
Fiecare dictator are povestea lui și motive speciale pentru care este susținut sau tolerat de Occident, fie că vorbim despre stabilitate regională (Egipt), petrol (Libia), despre interese militare (Bahrein) sau toate la un loc. Fiecare țară este diferită, dar aproape toate revoltele au ceva în comun: un regim represiv, inamic al democrației. Ben Ali și Mubarak au plecat, Libia și Bahrein sînt acum zguduite de revolte, dilema Occidentului continuă. De care parte a istoriei alegem să fim?
Adrian COCHINO
Adaugă un comentariu