Și ce poate urma?

Cap în cap Niciun comentariu la Și ce poate urma? 0

=Privit retrospectiv, tot ce s-a în­tîm­plat în Tunisia și Egipt – și ceea ce, teoretic, se poate întîmpla în alte sta­te din zonă – pare a fi fost la ori­gini o ecuație simplă, cu un dezno­dă­mînt pe care ar fi trebuit să-l an­ti­ci­păm. Așadar, se dă o regiune care-i prin­tre cele mai tinere de pe mapamond: 60 la sută dintre locuitorii zo­nei au sub 30 de ani. Potrivit unor es­­timări realiste, în rîndul acestor ti­neri apți de muncă șomajul ajungea la 25% (sau peste, în anumite zone).

Mi­­tul lumii arabe care înoată în pe­trol ține mai mult de romanele de se­rie B și mai puțin de realitate: mai mult de jumătate dintre locuitorii O­ri­entului Mijlociu, de exemplu, tră­iesc în zone din care nu se ex­tra­­ge țiței. Din cei aproape 400 de mi­li­oa­ne de locuitori ai lumii arabe, a­proa­pe 70 de milioane trăiesc cu mai pu­țin de 2 dolari pe zi. Adăugați la acest peisaj al unei demografii ti­ne­re o explozie a mijloacelor de co­mu­nicare în masă și a rețelelor de co­mu­nicare socială – și așa s-a ajuns la că­derea dictatorilor Ben Ali și Mu­ba­rak, a căror singură certitudine – și singur atu pe care-l puteau oferi – era o presupusă stabilitate.

Numai că revolta a fost doar pri­mul episod al noii istorii; altele vor ur­ma. Scenariile posibile merg de la ce­le mai optimiste pînă la altele coș­marești, care ar putea în teorie pre­fa­ța un război mondial. Cazul E­gip­tu­lui este exponențial. Pe de o parte, el poa­te urma un parcurs comparabil cu cel al Turciei din ultimii 70 de ani: în ca­re armata să fie, pe termen me­diu, ga­ran­tul păcii sociale și al se­cu­larizării. Apoi se poate dezvolta, cu tur­bu­len­țe­le de rigoare, o de­mo­cra­­ție zgomo­toa­să, cronofagă dar paș­nică. Dar e­xis­tă și scenarii mai puțin liniștitoare. Într-unul dintre ele, activarea politică a Fraților Mu­­sulmani – care, în pre­zent, sînt cre­­ditați cu un ipotetic 25% din­tre vo­turi în cazul unor alegeri li­be­re – ar putea conduce în timp la ra­di­ca­li­za­re progresivă a țării și la dezechili­bra­rea întregii regiuni. Este ceea ce a­naliștii de la Tel Aviv văd ca fiind o rețetă sigură pentru un război în zonă: imaginați-vă un Israel învecinat la Sud de un Egipt al Fraților Musulmani, la Est de o Iordanie ajunsă sub conducerea Frontului de Ac­țiune Islamică, la Vest de o Fâșie Ga­za controlată (ca și azi) de Ha­mas iar la Nord de un Liban căzut deplin sub controlul Hezbollah. Pe o sca­lă de la 1 la 10, șansele unui răz­boi într-un altfel de scenariu sunt de 9,8.

Dar încă nu s-a ajuns acolo. Tinerii care au ieșit în stradă la Tunis sau Cairo nu au făcut-o pentru re­ga­tul lui Allah din ceruri – ci pentru ca ei să aibă, aici pe pămînt, o viață mai bu­nă. Temîndu-ne de ceea ce poate fi mai rău, să sperăm totuși în ceea ce poate fi mai bun pentru ei – și pentru toate democrațiile din lume.

Adrian CIOROIANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top