Și ce poate urma?
Cap în cap 22 februarie 2011 Niciun comentariu la Și ce poate urma? 0=Privit retrospectiv, tot ce s-a întîmplat în Tunisia și Egipt – și ceea ce, teoretic, se poate întîmpla în alte state din zonă – pare a fi fost la origini o ecuație simplă, cu un deznodămînt pe care ar fi trebuit să-l anticipăm. Așadar, se dă o regiune care-i printre cele mai tinere de pe mapamond: 60 la sută dintre locuitorii zonei au sub 30 de ani. Potrivit unor estimări realiste, în rîndul acestor tineri apți de muncă șomajul ajungea la 25% (sau peste, în anumite zone).
Mitul lumii arabe care înoată în petrol ține mai mult de romanele de serie B și mai puțin de realitate: mai mult de jumătate dintre locuitorii Orientului Mijlociu, de exemplu, trăiesc în zone din care nu se extrage țiței. Din cei aproape 400 de milioane de locuitori ai lumii arabe, aproape 70 de milioane trăiesc cu mai puțin de 2 dolari pe zi. Adăugați la acest peisaj al unei demografii tinere o explozie a mijloacelor de comunicare în masă și a rețelelor de comunicare socială – și așa s-a ajuns la căderea dictatorilor Ben Ali și Mubarak, a căror singură certitudine – și singur atu pe care-l puteau oferi – era o presupusă stabilitate.
Numai că revolta a fost doar primul episod al noii istorii; altele vor urma. Scenariile posibile merg de la cele mai optimiste pînă la altele coșmarești, care ar putea în teorie prefața un război mondial. Cazul Egiptului este exponențial. Pe de o parte, el poate urma un parcurs comparabil cu cel al Turciei din ultimii 70 de ani: în care armata să fie, pe termen mediu, garantul păcii sociale și al secularizării. Apoi se poate dezvolta, cu turbulențele de rigoare, o democrație zgomotoasă, cronofagă dar pașnică. Dar există și scenarii mai puțin liniștitoare. Într-unul dintre ele, activarea politică a Fraților Musulmani – care, în prezent, sînt creditați cu un ipotetic 25% dintre voturi în cazul unor alegeri libere – ar putea conduce în timp la radicalizare progresivă a țării și la dezechilibrarea întregii regiuni. Este ceea ce analiștii de la Tel Aviv văd ca fiind o rețetă sigură pentru un război în zonă: imaginați-vă un Israel învecinat la Sud de un Egipt al Fraților Musulmani, la Est de o Iordanie ajunsă sub conducerea Frontului de Acțiune Islamică, la Vest de o Fâșie Gaza controlată (ca și azi) de Hamas iar la Nord de un Liban căzut deplin sub controlul Hezbollah. Pe o scală de la 1 la 10, șansele unui război într-un altfel de scenariu sunt de 9,8.
Dar încă nu s-a ajuns acolo. Tinerii care au ieșit în stradă la Tunis sau Cairo nu au făcut-o pentru regatul lui Allah din ceruri – ci pentru ca ei să aibă, aici pe pămînt, o viață mai bună. Temîndu-ne de ceea ce poate fi mai rău, să sperăm totuși în ceea ce poate fi mai bun pentru ei – și pentru toate democrațiile din lume.
Adrian CIOROIANU
Adaugă un comentariu