Simptomul Severin

Cap în cap Niciun comentariu la Simptomul Severin 0

Cazul Adrian Severin este o do­va­dă în plus că politicienii români re­­acționează în sensul dorit de socie­ta­te doar cînd există o presiune din a­­fara țării. Să ne imaginăm doar că un parlamentar din legislativul de la Bu­­curești ar fi căzut în capcana unor jur­naliști și ar fi trimis o factură de 12.000 de euro pentru modifica­rea unei legi împotriva intereselor pro­priului partid.

Ar fi ieșit oare Victor Ponta să cea­­ră excluderea lui Adrian Se­ve­rin? Am dubii. Robert Negoiță, im­pli­­cat într-un dosar de trafic de persoa­­ne cu victime fete minore, a be­ne­­ficiat de întreaga susținere a condu­­cerii social-democrate, ba chiar de ziua femeii a fost trimis de partid la te­levizor să vorbească despre Co­dul Muncii. I-ar fi cerut președinții ce­lor două camere Mircea Geoană și Ro­ber­­ta Anastase demisia? Greu de cre­­­zut: deși suspiciuni de co­rup­ție pla­­­nează asupra unor parlamentari, co­­legii lor, indiferent de partid, nu știu cum să-i mai protejeze pe po­si­bi­lii inculpați. Partidul democrat-li­­be­ral de guvernămînt nu le-a cerut de­­­misia din Parlament deputaților Mo­­nica Iacob Ridzi și Dan Păsat sus­­­pectați de corupție, ci dimpo­tri­vă, a făcut eforturi să-i apere de an­che­ta instituțiilor statului. Adrian Severin a devenit un caz pentru că politicieni europeni au re­ac­ționat în conformitate cu regulile de integritate și cu aș­teptările ce­tă­țe­ni­lor din țările din care provin. Unii i-au cerut demisia, alții, cei vizați de an­cheta Sunday Times, au demisi­o­nat din Parlamentul Eu­ro­pean. Po­li­­ticienii europeni nu se as­cund după prezumția de nevino­vă­ție. Pentru ei cu­vîntul onoare mai în­sea­mnă ceva, iar dacă nu mai re­prezintă nimic pentru ei personal, con­tează pentru a­le­gă­­torii lor. O­no­ra­bi­litatea este încă un lucru de preț în politica europea­nă.

În virtutea acestei responsabili­tăți pe care politicienii europeni o au în fața cetățenilor, Comisia Eu­ro­pea­­­nă a stabilit Mecanismul de Co­o­­perare și Verificare în cazul Ro­mâ­niei și Bulgariei, prin care po­li­ticieni și instituții ale statului sînt obligate să îndeplinească niște standarde în privința lup­tei anticorupție și re­for­mei în justiție. Și da­că privim în urmă cu obiectivitate, vom con­­stata că orice pas înainte spre nor­­ma­li­ta­te în func­ți­o­na­rea so­cie­tății a fost realizat ca urmare a unor presiuni din afara Ro­mâ­­ni­ei. Drep­tu­­rile o­mu­­lui și ale mi­­no­ri­tă­ți­lor de orice fel ar fi fost ele au în­ce­­put să fie puse în prac­­tică doar în urma vi­zitelor re­pe­ta­te și ra­­poartelor subsec­ven­­te ale celebri­lor ra­­­por­tori ai A­du­­nă­rii Par­­la­men­ta­­re a Con­si­liu­lui Eu­ro­pei, Frie­drich Koe­nig și Gun­nar Jan­seen. Cu­­­ră­ța­rea servi­ci­ilor se­cre­te de foștii securiști a în­ceput a­tunci când Ro­mâ­­nia ur­ma să in­tre în NA­TO. Iar Di­rec­ția Na­țio­nală An­ti­co­rupție a fost înfiin­țată chiar de A­dri­an Năs­ta­se sub nu­me­le Par­chetul Na­țio­nal An­­ti­co­rupție ca­re do­­rea să în­cheie ne­­go­ci­e­ri­le de aderare a Ro­mâ­niei la U­ni­u­nea Eu­­ropeană în 2004, î­na­in­tea a­le­ge­ri­lor preziden­țiale.

România își va fi în­cheiat tranziția spre sta­tul de drept doar a­tunci cînd un A­dri­an Se­verin, un politician sau un șef de in­sti­tu­ție, care și-a pier­dut o­norabilitatea va de­mi­siona din proprie ini­țiativă la presiunea ve­nită din so­ci­etatea ro­mânească.

Ioana LUPEA

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top