Stat-Biserică: un parteneriat discutabil

Cap în cap Niciun comentariu la Stat-Biserică: un parteneriat discutabil 0

La prima vedere, inițiativa Par­ti­du­lui Democrat Liberal de a a­șeza pe noi temelii le­gis­lative legea par­te­ne­riatului dintre stat și culte (o i­ni­ți­a­ti­vă care mai aș­teaptă la ora la care e scris acest text doar promul­ga­rea pre­­șe­din­te­lui!) ar avea un po­ten­țial ex­ploziv foar­te mare. În fapt, cel pu­țin deocam­dată, lu­cru­­rile sînt de­par­te de a de­­genera într-un scandal public. Nu avem chiar un consens cu privire la acest mo­­ment parlamentar, dar re­ac­­țiile cri­ti­ce vizavi de acest proiect nu au re­­u­șit, pînă acum, să impună un cu­rent contestatar majoritar.

E­xis­­tă, e a­de­vărat, un pachet ci­vic-con­­testa­tar – mai multe ONG-uri cer pre­șe­din­telui Tra­­­ian Băsescu să nu promulge a­ceas­tă lege pentru că, spun ele, „le­gea este în contradicție fla­­grantă cu prin­­cipiul competiției li­­­be­­re în fur­ni­za­rea de servicii so­ci­a­­le, in­stituind pra­c­tic un al doilea mo­­no­pol, după cel al Statului, al u­ni­tăților de cult, a­su­­pra furnizării de ser­vicii de asisten­ță socială fi­nan­ța­te în propor­ție de 80% din bugetul de stat”.

Ar­­gu­men­te­le acestor organizații non­gu­vernamen­­­tale sînt, de­si­gur, de luat în sea­mă, dar, încă o da­tă, ele nu fac deo­­cam­dată o masă critică semnifi­ca­tivă. Pe de altă parte, acest pachet le­gis­lativ reprezintă o bună ocazie pen­tru poziționarea doctrinară a prin­ci­palelor partide de pe e­și­chi­e­rul nostru politic. E o ocazie parțial a­su­ma­tă, parțial ratată. O pri­vi­re în de­taliu asupra traseului parla­mentar al acestei legi scoate la iveală un as­pect sem­­nficativ – și în comisii, și la vo­tul fi­­nal, vocile cri­ti­ce au fost pu­ți­ne și fi­­rave. În mod normal, doctrinar­/i­de­o­lo­­gic, această lege ar fi trebuit să fie un bun prilej de critică atît pentru PNL, cît și pen­tru PSD – si­tuația rea­lă in­di­că însă o ma­jo­ritate po­­li­tică largă și ge­ne­roasă ca­re acceptă acest proiect le­gislativ. PDL, par­ti­dul din rîndul că­ruia pr­o­vin i­ni­ți­a­to­rii legii, a ac­ționat în con­cordan­ță cu a­par­te­nen­ța sa la Par­ti­dul Po­­pular Eu­ro­pean. PSD a ac­ți­o­nat în răs­păr cu opțiunea par­­ti­de­lor so­cial-de­mo­cra­te vest-eu­ro­pe­ne, dar ca și cum ar fi con­ști­ent că poa­­te veni o vre­me cînd ar pu­tea cu­le­ge be­­ne­fi­cii e­lec­to­ra­le de pe ur­­ma acestei legi. PNL a avut doar o vo­ce critică – Lu­­­do­vic Or­ban, ca­­­­­­re ac­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­t­ual­men­­te es­te un li­der margi­na­­li­­zat în par­tid.

Așadar – ca și în alte situații în care pe agenda publică se află proiecte le­gis­­lative importan­te – avem și acum: o ju­mă­tate de dezba­­te­re, multă ignoran­ță, o so­cietate ci­­­­­vilă care abia da­că se aude și multe in­­te­re­se imediat – po­­­li­ti­ce la mij­loc. Poa­­te că data vi­­i­toa­re va fi altfel; poa­te că va fi mai bi­ne…

Cristian Pă­trăș­co­niu este di­rec­tor-adjunct al In­sti­tu­tu­lui de Studii Po­pu­­la­re. Acest text re­­pre­zin­tă un punct de ve­de­re personal și nu an­gajează per­­soa­na in­stituțională a au­to­ru­lui.

Cristian PĂTRĂȘCONIU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top