Ultima redută
Cap în cap 25 ianuarie 2011 Niciun comentariu la Ultima redută 4Presa este ultima redută în fața derapajelor și tendințelor totalitare ca și fanatismelor de toate genurile. Iar o depresiune economică serioasă precum cea actuală – o știm de la Marea criză din anii 30 – 40 ai secolului trecut, favorizează extremismele cele mai radicale. Oricum, și fără această depresiune economică presa scrisă se află într-o situație gravă, iar presa audio-vizuală și internetul au dovedit că nu pot compensa intelectual criza presei scrise.
Dar iată, odată cu aceasta criză și libertatea de expresie intră într-o nouă eră: era cenzurii postmoderne. După cenzura economică și promovarea infotainmentului cum s-a întîmplat în epoca Rupert Murdoch – Silvio Berlusconi pare să vină rîndul lui Viktor Orban să lanseze un nou model. Iar în această nouă eră, libertatea de expresie va fi bine controlată de politic. Și totul se întîmplă sub semnul „democrației”. Căci autoritățile maghiare și susținătorii lor din media susțin că dacă FIDESZ-ul a fost ales cu 70% din voturi, atunci noua lege a presei votată de reprezentații acestui partid este democratică. O demonstrație mai mult decît deficitară. Căci votul nu este în sine un scop, ci un mijloc, un instrument în vederea atingerii obiectivelor.
Dacă votul ar fi prin sine democratic, atunci victoriile electorale ale naziștilor sau fasciștilor italieni erau absolut democratice. Democrația nu constă în vot, de altfel un instrument aristocratic la origine, ci în practici consensuale care asigură supremația principiilor egalității în drepturi drepturilor. Iar protejarea minorităților contra dictaturii majorității este cea mai importantă formă a democrației politice. Cînd exprimarea liberă a dilemelor și opiniilor nu mai este posibilă societatea se închide. Se ajunge astfel al controlul conștiințelor, ceea ce dușmanii de ieri și de astăzi ai democraților își doresc.
Probabil că dacă OSCE nu ar fi protestat pe 22 decembrie 2010 față de noua lege maghiară a presei consternarea mediilor politice și civice occidentale nu ar fi fost atît de vocală.
Dar raportul redactat de profesorul Karol Jakubowicz de la Universitatea din Cracovia pentru Biroul OSCE pentru libertatea media a fost cît se poate de explicit: „noua lege instituie un sistem de reglementare al conținutului mass-media (inclusiv conținutul Internet livrat de media) care merge dincolo de aproape orice încercat în țările democratice și dincolo de limitele acceptate în dezbaterea internațională ca fiind adecvate și justificate pentru reglementarea serviciilor de comunicații noi”.
Mai mult, noua lege maghiară conduce la „încălcarea nevoilor unui sistem democratic de comunicare socială” mergînd „dincolo de litera și spiritul standardelor internaționale – reglementări mai stricte, un control activ și permanent și limitări privind libertatea de exprimare.”
Departe de a fi singular modelul liberticid al legii presei din Ungaria nu este decît vîrful icebergului. Și alții par pregătiți să îl urmeze. Ceva de același gen s-ar putea întîmpla și în România unde unii afirmă că s-ar pregăti o lege a media de tipul celei maghiare care să instituie un Consiliul Național pentru Supraveghere Editorială valabil pentru întreaga presă. În același timp Berlusconi sau Sarkozy nu uită să își manifeste nemulțumirile față de presă. Căci politicienii consideră că este problema jurnaliștilor să apere jurnalismul și libertatea de expresie.
Dar, după două decenii de neoliberalism jurnaliștii nu sunt nicăieri pregătiți pentru o confruntare atît de inegală. Și astfel s-ar putea ca și ultima redută a libertății de expresie să cadă.
Cristian PÎRVULESCU
Adaugă un comentariu