Vanghelie is back!
Cap în cap 2 noiembrie 2010 Niciun comentariu la Vanghelie is back! 1Nu pot decît să admir capacitatea lui Marian Vanghelie de a supraviețui la nu mai puțin de trei schimbări de regim în PSD. Și Năstase, și Geoană, și Ponta au încercat să se distanțeze de acest personaj dar, în final, și-au dat seama că este mai bine să-l aibă alături.
Eu nu cred că cel mai important eveniment din săptămîna trecută este eșecul previzibil al moțiunii de cenzură (pe care-l anticipau și Ponta, și Antonescu, în pofida declarațiilor optimiste). Nu, pentru mine, imaginea cea mai șocantă este cea a unui Ponta captiv între Vanghelie și Dragnea, defilînd în fruntea sindicaliștilor care manifestau pentru căderea Guvernului Boc. Nu este nevoie să fii un mare analist politic ca să înțelegi ce înseamnă această asociere. Eventual putem să amintim, pentru o mai bună înțelegere, și de declarațiile în care președintele PSD nu neagă posibilitatea ca Vanghelie să candideze la postul de primar al Bucureștiului.
Nu vreau să-l pun pe Ponta la zid pentru asocierea cu primarul Sectorului 5. Dimpotrivă, îl înțeleg. Noul președinte al PSD s-a trezit stăpîn peste un partid care consumă mulți bani. Cineva trebuie să plătească femeia care face curat la sediu. Partidul avea datorii istorice și are nevoie de noi resurse pentru a plăti consultanța și sondajele. Iar cînd Ponta a întrebat cine are bani, foarte probabil cei care s-au oferit – dar cu niște condiții… – au fost eternii Vanghelie și Dragnea. Aceștia sînt de fapt exponenții cei mai antipatici ai unei structuri din interiorul clasei politice: finanțatorii, gata oricînd să facă rost de un milion, două de euro, dacă partidul are nevoie. (Nu vă întrebați cum sunt răsplătite aceste servicii!). Probabil, cam același lucru îl fac Berceanu și Videanu pentru PDL sau Verestoy, pentru UDMR. Nu îmi este clar dacă la PNL acest rol îl mai are Dinu Patriciu sau a fost preluat de cvasi-necunoscutul Vlad Moisescu.
Problema fundamentală este dacă putem să oprim aceste finanțări care rulează sume imense, la negru – în fond aici este rădăcina corupției. Teoretic, situația este reglementată de legea finanțării partidelor și supusă controlului Autorității Electorale Permanente. În fapt, legea este slabă, iar autoritatea electorală – condusă de un fost senator PSD, apropiat de Viorel Hrebenciuc – nu face nimic. Pare că există un consens transpartinic ca nimic să nu se schimbe. În fapt, cred din ce în ce mai des că a existat un consens transpartinic ca, imediat după ce România intră în UE, să se pună capăt comediei denumite „lupta împotriva corupției”.
Mircea MARIAN
Adaugă un comentariu