Wikileaks nu rezolvă nimic – ci doar crează probleme
Cap în cap 7 decembrie 2010 Niciun comentariu la Wikileaks nu rezolvă nimic – ci doar crează probleme 0Ceea ce poate fi închis, poate fi și spart – aceasta este filozofia hoților din toate timpurile și ea este la fel de valabilă ca oricare altă filozofie de viață. Civilizația digitală nu face excepție. Orice calculator pe care-l parolăm presupune că există undeva un cineva care ar putea fi interesat de secretele noastre. În cazul administrației americane acest „undeva” este foarte extins, iar acel „cineva” desemnează batalioane de hackeri, spioni sau cyber-teroriști. Așa a apărut Wikileaks.
Prima întrebare: este vinovată presa că a preluat aceste informații? Nu. Pentru că nu-i poți cere presei – din principiu – să păstreze confidențialitatea. Guvernele trebuie să-și poarte singure de grijă (și să-și încuie bine secretele); nu presa trebuie să facă asta.
A doua întrebare: de ce tocmai serverele americane au fost sparte? Acesta mi se pare a fi nodul problemei: pentru că-i frustrant să vezi că tocmai democrațiile devin victimile propriilor lor libertăți! De ce Wikileaks nu a „spart” secretele nucleare ale Iranului? De ce nu a intrat în tainele regimului din Coreea de Nord (și ar mai fi exemple disponibile)? Cum se face că toate aceste scurgeri de informații se produc în societățile deschise – în timp ce regimurile-problemă ale planetei scapă nevătămate? Nu este normal, și nici corect.
A treia întrebare: aduc informațiile de tip Wikileaks vreun cîștig pentru noi, cetățenii obișnuiți ai societăților democratice? Nu. Dincolo de bîrfa politică inerentă, aceste scurgeri nu fac mediul politic internațional nici mai calm și nici mai predictibil. Democrațiile sînt fragilizate; parteneriatele dintre state sînt puse în cumpănă; diplomația este dată peste cap. Vrem, nu vrem, de cîteva mii de ani ideea de diplomație este indisolubil legată de ideea de secret. Una fără alta nu se poate.
A patra întrebare: am aflat astfel ceva realmente important și pe care nu îl știam? Iarăși, nu. Dincolo de descrieri și aprecieri, mai spumoase sau nu, Wikileaks n-a produs revelații pentru cei ce urmăresc, cît de cît atent, actualitatea internațională. Trebuiau scurgeri de date de la Washington pentru a ști că statele arabe se tem de un Iran nuclearizat? Nicidecum. Chiar am aflat lucruri noi despre Berlusconi, Sarkozy sau Putin? Nici pe departe. Tot ce am obținut este un supliment de bîrfă și nimic mai mult.
Și ultima întrebare: cui folosește această scurgere de informații? În nici un caz lumii occidentale libere și nici democrațiilor. Nu numai administrația SUA pierde, ci noi toți: democrațiile pierd credibilitate în fața altora și încredere în ele însele.
Adrian CIOROIANU
Adaugă un comentariu