Wikileaks nu rezolvă nimic – ci doar crează probleme

Cap în cap Niciun comentariu la Wikileaks nu rezolvă nimic – ci doar crează probleme 0

Ceea ce poate fi închis, poate fi și spart – aceasta este filozofia ho­ți­lor din toate timpurile și ea este la fel de valabilă ca oricare altă filo­zo­­fie de viață. Civilizația digitală nu face excepție. Orice calculator pe care-l parolăm presupune că e­xis­­tă un­deva un cineva care ar pu­tea fi in­teresat de secretele noastre. În ca­zul administrației americane a­­­cest „un­deva” es­te foarte extins, iar acel „ci­neva” de­semnează ba­ta­li­­oa­ne de hackeri, spi­oni sau cyber-te­ro­riști. Așa a a­pă­rut Wikileaks.

Prima întrebare: este vinovată pre­­­­sa că a preluat aceste in­for­ma­ții? Nu. Pentru că nu-i poți cere pre­sei – din principiu – să păstreze con­fi­den­­ți­­a­litatea. Guvernele tre­bu­ie să-și poar­­te singure de grijă (și să-și în­cu­­ie bine secretele); nu pre­sa trebu­ie să fa­­că asta.

A doua întrebare: de ce tocmai ser­­­­­verele americane au fost sparte? A­­­ces­ta mi se pare a fi nodul pro­ble­mei: pen­tru că-i frustrant să vezi că toc­­­­mai de­mocrațiile devin victimile pro­­pri­i­lor lor libertăți! De ce Wikileaks nu a „spart” secretele nu­­­­clea­re ale I­ra­nu­lui? De ce nu a in­­trat în tainele re­gi­mu­lui din Co­reea de Nord (și ar mai fi exemple dis­­po­ni­bile)? Cum se fa­­ce că toate a­ceste scur­geri de in­for­­ma­ții se pro­­­duc în so­cietățile des­chi­­­se – în timp ce re­gi­mu­rile-pro­ble­­mă ale pla­­netei scapă ne­vă­tă­ma­te? Nu es­te nor­mal, și nici co­rect.

A treia întrebare: aduc infor­ma­­ți­i­le de tip Wikileaks vreun cîș­tig pen­tru noi, cetățenii obișnuiți ai so­ci­­­e­tăților democratice? Nu. Din­co­lo de bîrfa politică inerentă, a­ces­te scur­­­­geri nu fac mediul politic in­­ter­na­­­­țional nici mai calm și nici mai pre­­­dictibil. Democrațiile sînt fra­gi­li­­­­za­te; parteneriatele dintre sta­te sînt pu­se în cumpănă; diplomația es­­­te da­tă peste cap. Vrem, nu vrem, de cî­teva mii de ani ideea de diplo­ma­­­ție es­te indisolubil legată de ideea de secret. Una fără alta nu se poa­­te.

A patra întrebare: am aflat astfel ce­va realmente important și pe ca­re nu îl știam? Iarăși, nu. Din­co­lo de des­crieri și aprecieri, mai spu­moa­se sau nu, Wikileaks n-a pro­dus reve­la­ții pentru cei ce ur­mă­resc, cît de cît atent, actualitatea in­ter­națională. Tre­buiau scurgeri de da­te de la Washington pentru a ști că statele a­rabe se tem de un Iran nu­­clearizat? Nici­decum. Chiar am aflat lucruri noi des­pre Ber­lus­co­ni, Sar­­­kozy sau Putin? Nici pe de­­pa­r­te. Tot ce am obținut este un supliment de bîr­­fă și ni­mic mai mult.

Și ultima în­tre­­ba­­re: cui fo­lo­seș­te a­­­­­­­ceas­tă scurgere de in­­­­formații? În nici un caz lumii oc­­­ci­den­­­­­­tale libere și nici de­­mo­cr­a­ți­i­lor. Nu nu­mai ad­­­mi­­­­nis­­­­­­­tra­ția SUA pier­­­­­­de, ci noi toți: de­­mo­cra­­­ți­i­le pierd cre­­­­­­di­bi­li­ta­­te în fa­­­ța al­to­­ra și în­­­cre­de­­re în ele în­­se­le.

Adrian CIOROIANU

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top