Curaj cît să oprești tramvaiul

Opinia de la centru Niciun comentariu la Curaj cît să oprești tramvaiul 1

Era într-o dimineață frumoasă, una dintre primele de primăvară, o bucată de zi în care încep de obicei poveștile cu final fericit. Cîteva fe­mei îți băgau buchete de zambile în față, ca o barieră. De peste drum se auzea o melodie tare și de ne­des­lu­șit. Un bărbat cu haine prăfuite, ghe­bos de umilință, începuse să facă sem­ne tramvaiului asemenea unui po­li­țist ieșit la circulație. Și cum vatma­nul nu dădea semn că ar înțelege limbajul semnelor omului, a început să se tînguie de parcă ar fi cerut un ban la colț de stradă, ba chiar a sărit pe și­ne strigînd: „te rog, domnu’, te rooog”. Și tramvaiul a oprit brusc, ușa din față s-a deschis ceremonios, ca portiera unei limuzine și omul, pe aceeași voce tînguită, a urcat.

Cum credeți că se simte Mihai în fiecare zi la ora 3,30 după-amia­ză cînd în jurul lui se învîrt capete luminate cu ceai sau cafea în mînă, discutînd despre vreme, ultima știre în lume sau teorii matematice. Unul dintre ei e John Nash, cel care a in­spi­rat scenariul filmului „A beautiful mind”, rol jucat de Russell Crowe. Mihai e din Brăila și studiază Ma­te­matici aplicate la Princeton Uni­versity. Cînd a plecat din țară poate că mama sa a plîns de parcă țîncul ei ar fi plecat în armată. Între el și familie se punea un ocean, dar a învățat să nu-i fie frică să meargă înainte. Îi e dor de casă și cu siguranță a calculat cu mare atenție șan­se­le de a se întoarce în țară: 50%, un procent ce nouă, aflați într-o Ro­mânie chinuită de incertitudine, am pune mîna în foc că nu e în avantajul nostru.

Și Cosmina a luat lumea în piept la nici 15 ani. Din Timișoara a mers în SUA și apoi în Marea Britanie, un­de își face doctoratul în eco­no­mie, la Oxford. Zîmbește altfel, cum nici frumoasa zi de primăvară nu re­ușește să aducă pe buzele bu­cu­reș­tenilor care se îndreaptă spre un pe­tic de verdeață. Predă la masteran­zii de la Harvard și are ocazia să mear­gă la cină alături de Kofi Annan sau să ia prînzul cu laureați Nobel. Și ea vrea să se întoarcă. Cosmina a re­u­șit după mai mult de zece ani în ca­re România se vedea doar în me­sa­jele de dor ale părinților, să-și dorească să se întoarcă.

Și Cosmina și Mihai or fi avut inima cît un purice cînd avionul îi purta departe. Sînt cei care însă s-au pus pe șine în fața lumii. Și pentru ei lumea s-a oprit.

Andreea ARCHIP

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top