Fotbalul la putere

Opinia de la centru Niciun comentariu la Fotbalul la putere 0

Nu mai putem visa la perioada în care fotbaliștii vorbeau despre stra­te­gii de joc și nici în vremurile în ca­­re să fii soție de fotbalist însemna să fii și contabilă, doctoriță sau profesoară. Fotbalul e oglinda a ceea ce sîntem.

Am fi însă nedrepți dacă am pune iar în față un „se întîmplă do­ar în România”. Peste tot în lu­me fot­balul e rege și peste tot în lume e mai interesant să vezi cu ce focoasă s-a mai cuplat Messi sau cît de pă­ti­maș a fost Gua­r­di­o­la. Singura di­fe­rență e că la alții, în pauzele de la viață, se mai joacă și cîte o minge.

Nu știu în cîte țări din lume fotba­lul închide școlile, sub pretextul ag­lomerației din oraș. Nici dacă e­xi­sta vreun loc unde niște evaluări na­ționale, programate cu luni în ur­mă, pot să fie reprogramate pentru că e Cupa UEFA în oraș.

Sărăcia creează patimi nebune pen­tru fotbal. De la Divizia D în ca­re porțile sînt mutate de jucători du­pă soare și sînt plătiți în berea de du­pă meci pînă la cea mai anunțată partidă de pe National Arena, fot­ba­lul nu mai are nimic din ceea ce l-a făcut pe Hagi, Hagi. Sportul asta a re­ușit pînă să dea și limba română pes­te cap: adjectivul e poziționat en­glezesc în fața substantivului în ce­ea ce mai românește, dar mai pu­țin cosmopolit ar fi sunat: Arena Na­ți­onală. Și totuși, sportul ăsta ră­mî­ne o poartă pentru turism. Nici nu vre­au să mă gîndesc cum va da pe dinafară Bucureștiul cu încă 30.000 de turiști care vor dori mu­sai să guste viața de noapte din Cen­trul Vechi.

Cum Steaua joacă atît cît să ba­tă Ozana Tîrgu Neamț, pe stadi­onul cu care ne mîndrim, cu un ga­zon ce sigur va mai fi schimbat de zece ori, fotbalul va fi readus a­ca­să de două echipe spaniole. At­le­ti­co Madrid și Athletic Bilbao vor da cu siguranță clasă fotbalului nos­tru care ne face să tresăltam în fotoliu doar cînd mai intră cîte un in­trus pe stadion.

Dar cea mai mare bucurie e le­ga­tă de faptul că punem România pe hartă, că sportul cu balonul ro­tun­d nu ne va mai face să fim atît de plăți, ca pentru prima dată vom scă­pa de a fi scoși în out. Și că toate clișeele folosite pentru a vorbi des­pre fotbal nu vor mai suna la fel de supărător. Nu ne deranjează de data asta că sîntem spectatori, cînd ne-au fugit toți artiștii de pe scenă.

Andreea ARCHIP

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top