În Europa tuturor
Opinia de la centru 5 aprilie 2011 Niciun comentariu la În Europa tuturor 0În fața Comisiei Europene au înflorit cireșii. Străzile Bruxelles-ului se lasă măturate de cîteva rafale de vînt și spălate de cîțiva stropi de ploaie, cu toate că nu are nici de ce să le măture, nici să le spele. Totul e impecabil. De la costumele pe care le poartă alunecînd pe străzi angajații care trăiesc în cele 40 de clădiri ale instituțiilor europene, pînă la construcțiile șic, perfecte, în a căror marmură te vezi ca într-o oglindă. Și nu se aude nimic. Nu claxonează nici o mașină, nici un om nu vorbește mai tare la Blackberry și nimeni nu ascultă muzică la vreun parter de bloc, nimeni nu iese la geam curios, nimeni nu se holbează la tine, nimeni nu judecă. Și tăcerea așteaptă să se întîmple ceva.
Și totuși, au și ei problemele lor. La cina de seară, cu bucate alese și greu de pronunțat, este identificată o problemă: nu sînt indicații foarte precise despre direcții la metrou, așa că e foarte ușor să o iei în direcția opusă. Toată lumea e de acord, e loc de îmbunătățire. Alte ambiții nu pare să aibă perfectul Bruxelles, decît să rămînă așa cum e. Seara, străzile se însuflețesc, dar nu foarte tare, cît să nu deranjeze. În Grande Place, un grup de copii face o horă și pare să se distreze la culme. Fără să fie sufocate de turiști, clădirile impunătoare par a fi castele făcute din nisip ud de o mînă divină. De altfel, nimeni nu pare să mai facă altceva în capitala Europei decît politici. La ora 12.00, în fiecare zi, la Comisia Europeană se organizează un briefing pentru presă. Li se prezintă agenda, li se povestește despre politicile și ajutorul oferit statelor aflate în conflict. Și preocuparea intensă de a pătrunde în problemele lumii adevărate, de peste gardul capitalei, seamănă pe undeva cu pofta unui sărac flămînd de a gusta trufe. 800 de jurnaliști sînt acreditați la instituțiile europene din Bruxelles. Nu degeaba, încă de la aeroport ți se spune „Welcome to Europe”.
Într-un geam al unei case este agățat steagul României, iar pe un alt balcon, cîteva străzi mai încolo, cel al Italiei. La fiecare colț de stradă se aude o limbă diferită ca să ți se confirme că orașul ăsta poate fi și al tău, la fel de bine cum este al belgienilor. Potrivit unor statistici neoficiale, se pare că românii reprezintă populația cea mai numeroasă de muncitori într-una dintre clădirile din sticlă ale Uniunii. Nu se desconspiră, vorbesc o engleză perfectă și par de-ai locului. Nici nu ai cum să vorbești română cînd ești înconjurat de atîtea alte nații, n-ar fi politicos.
Cert este că atunci cînd ajungi la Bruxelles, nu-ți mai dorești altceva. Și parcă e mai bine să-ți rămînă ceva de dorit.
Andreea ARCHIP
Adaugă un comentariu