Interviu la capul mortului

Opinia de la centru Niciun comentariu la Interviu la capul mortului 5

E ca si cum ai pleca fara sa-ti primesti aplauzele sau huiduielile. Asa se intimpla cind viata depinde de o boala grea. Asa i s-a intimplat Ancai Parghel. Ea a plecat prea repede, chiar daca ne bintuia traditionalul "era de asteptat, dupa asa o suferinta". Spectacolul s-a terminat de mult, dar ne-am incapatinat sa o tulburam cu aplauzele trimise ca loviturile de picior intr-o usa de casa pustie. Am cunoscut-o pe Anca Parghel acum doi ani, cind muzica ei era ascultata de cunoscatori si melancolici. Noi, copii fiind, am aflat-o la Festivalul de Jazz Richard Oschanisky si mi-o si amintesc pe colega mea tremurind de emotie, inainte de a-i lua interviu. Mi-au ramas apoi in minte vorbele cu care a descris-o aceeasi colega: "E atit de draguta!"

Nu era nevoie sa ii vad miinile de luminare, impodobite cu insufletire artificiala de doua inele cu pietre mari, colorate. Nu aveam nevoie s-o vad intinsa in sicriu, luminata de candele, cu fum de tamiie si cintec de preot. Chiar nu m-au imbogatit cu nimic interviurile cu fiii ei si cu alti vizitatori, la marginea sicriului, soptind vorbe de lauda, ca doar erau in biserica. Cred ca ne-a ajuns caricaturizarea ei la emisiunile lui Brancu, unde trebuia neaparat sa-i onoreze invitatia si unul din copiii artistei – e prima data cind nu ma feresc de acest cuvint. Imi place sa cred ca Anca Parghel nu era obligata sa ne spuna ceva, nici despre suferinta ei, nici despre speranta.

Toate declaratiile luate la cald, dupa ce un om moare, par spuse pe de rost, suferinta se goleste de orice miez cind e spusa la microfon, cu ochii mijiti de tristete. Jalea nu poate fi decit caricatura, atunci cind distanta pina la suflet nu exista. Cind tristetea e adevarata, oamenii sint goi. Seci mi-au parut toate relatarile care au repetat tot ce s-a spus despre ea si cind traia.

Care o fi fost dilema jurnalistului cind a vazut ca sint cu totii de acord sa le dea interviu la capul mortului? Au acceptat amabilitatea cu bucurie. Nimeni nu s-a sinchisit sa plece din calea exclusivitatii.

Andreea ARCHIP

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top