Noi sau „us”

Opinia de la centru Niciun comentariu la Noi sau „us” 2

Mergeam încet pe stradă, aproa­pe alunecînd. Florile de la porți îm­pîn­zeau strada cu un parfum proaspăt. Ume­zeala se simțea în aer și era o sea­ră atît de plăcuta, de-ți dădeau fiori. Și noi vorbeam tare, arătam peste garduri, ne opream la casele mai o­chioa­se. Un gardian s-a luat după noi. „Ne-a văzut dubioși, cred că se ci­teș­te pe fața noastră cît de români sîn­tem!”, am chicotit, dar am continuat să ne lăfăim pe toată straduța din car­tierul rezidențial din inima Lon­drei. Am continuat și cu glumele.

„Vă pot ajuta cu ceva?”, s-a au­zit. Da, era și el român, ne-a auzit că vor­bim românește și l-a mînat un dor de țară să ne urmărească vreo două străzi. Bine, s-a și distrat. Fusese jandarm în România. Avea un salariu frumușel pînă să vină toate tăierile. Așa că aju­tat de niște prieteni, a venit în Ma­rea Britanie, a făcut niște cursuri, a de­ve­nit calificat și acum păzește străzile bo­gaților.

Ne-a lăsat un număr de telefon, ne-a dat ceva sfaturi să ne descurcăm în Londra, s-a oferit să ne ducă cu ma­șina. Și el e unul care băga frica în bri­tanici. Acum ne batem în lozinci, ne luăm peste picior. Ei ne vor cît mai departe, noi îi invităm la noi. „To be or not to be” vs. „Ce-i în mînă nu-i min­ciună”, la asta se rezumă răz­bo­iul, atît de bine conturat în campania gîndul.info. „Mașinile noastre nu merg pe contrasens”, „Poate avem ju­mă­ta­te din PIB-ul vostru, dar avem mai multă distractie”, „Avem mai multe pub-uri englezești decît restaurante ro­mânești” sau „Abia după ce veniți aici vă puteți da seama de ce vrem noi să plecăm”. Mesajele româ­ni­lor, mai ironice, mai vesele sau mai de­pă­și­te, toate au o urmă de tristețe. Toți vrem să stăm la masa bogaților, să punem mî­na pe copanul mai mare.

Nu poți să nu-i înțelegi. Nu vrei să vezi pe Oxford Street, cînd tocmai te pregătești să înmoi peștele tradi­ți­o­nal în sosul de maioneză, o mînă întin­să pentru un ban. Cu cît ne vor vrea mai departe, cu atît le vom sufla în cea­fă, cu cît închid mai tare granițele, cu atît vom sări gardul cu mai mare elan. Mi­grația globală nu mai poate fi opri­tă, nici măcar de sperietura de afiș cu „avem o vreme capricioasă”. Pre­fe­răm o umbrelă decît să te ia ava­lan­șa sărăciei.

Andreea ARCHIP

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top