O viață pe muzică

Opinia de la centru Niciun comentariu la O viață pe muzică 1

Niște mîini înnegrite se disting în flacăra de la pirostrii. O femeie se în­­călzește. E o seară uscată de toa­m­nă, cu fumuri ce se ridică pe dea­lu­ri. În țigănie, se aude mereu în de­păr­ta­re o manea. Nu e loc să lași gre­ie­rii să-și facă treaba, nici găinile să cotcodăcească. Ecoul are mereu ritm de Guță.

În cămăruța familiei Alecu e cu­rat. Perdele albe se disting în în­tu­nericul ce se lasă încet. Tatăl apri­n­de o lumînare și parcă dintr-o dată, în ochii celor trei fetițe începe să se dis­tingă o pîlpîială. Una de speran­ță. În ochii lor mari, albaștri, se vede că și-au făcut deja un drum.

Și mai mereu se aude, de pe un­de­va muzică. Cum se știe că în co­mu­nitate nu există curent electric, te gîndești că poate Dumnezeu în loc să le dea lumină, îi adoarme pe mu­zică. De fapt, e spectacol în sat.

Marian Mexicanu și Sorin Ne­­cunoscutu, pe care „îl știe toată lu­mea”, după cum se prezintă, au ve­nit să-și lanseze un CD. Din timp, că­mi­nul cultural numit “The city”, s-a um­plut: copii, femei, bărbați, care și-au găsit scaune să se așeze roată, ca în jurul unui foc.

Dar nu era ce credeau. Nu era do­ar muzică lăutărească. Era mu­zi­că lăutărească, dar cu mesaj. Să-și dea co­piii la școală, să nu-i trimită la fu­rat sau cerșit, să nu-și mărite fetele de tinere. „Dacă eu cînd eram mic am greșit și am furat, credeți că am fă­cut bine?”, întreabă Marian Me­xi­ca­nu. „Nuuuu!”. „Să vă ajute Dum­ne­zeu!” 

Ca într-un spectacol de gospel, lu­mea a început să danseze, să stri­ge, să plîngă. „Puteți să aplaudați da­că vă vine fiorul!”, îi îndeamnă Ne­cunoscutu. Și ei îl ascultă. Și se prind și într-o horă. Și din a­cor­de­o­nul lui Mexicanu nu curg doar no­te, curge un val de sentiment care îi du­ce pe toți în transă. Bătrînele își la­să lacrimile să se scurgă, cu a­mă­ră­ciune, recunoscînd că tot ce spun e leit viața lor. Copiii se zbenguie, ma­mele îi iau în brațe. Și poate că ver­surile le-au lăsat urme pe suflet. Poa­te că-și vor da copiii la școală, poa­te că nu-i vor mai trimite la cer­șit.

Dar cînd au plecat din vraja că­mi­nului cultural, și întunericul u­li­ței a început să le pătrundă rece, pî­nă în suflet, și s-au întors în aceleași ca­mere reci, poate și-au mai pierdut din speranță. Le-a mai rămas doar mu­zi­ca.

Andreea ARCHIP

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top