Opozantul
Opinia de la centru 9 decembrie 2013 Niciun comentariu la Opozantul 5Traian Băsescu își retrăiește momentul 2004, cînd se poziționase pe scena politică din postura de singur împotriva tuturor. Legea pentru Rompetrol, codul insolvenței, privatizarea CFR Marfă, descentralizarea și, acum, bugetul pentru 2014 sînt marile subiecte pe care a rămas practic singur împotriva majorității USL. Motivele aproape că nu mai contează, deși merită inventariate. Realitatea palpabilă e că, pentru majoritatea electoratului, Traian Băsescu e singura piedică în calea unei majorități de 70%.
Să trecem pe repede înainte motivele posibile ale opoziției președintelui față de politicile guvernamentale: conștiința omului politic care știe că aceste măsuri economice/politice guvernamentale sînt fundamental proaste; nevoia de a-și consolida electoratul fidel. Că e vorba de transferul ulterior de simpatie către Mișcarea Populară sau către alt vehicul electoral, vom vedea mai tîrziu; reacția firească față de o Opoziție inertă, care ratează toate marile teme de dezbatere politică; caracterul asumat de președinte-jucător.
Cu aceste posibile motive în minte, Băsescu s-a poziționat clar ca principalul adversar al USL, al Guvernului și al lui Ponta. Dar lupta reală nu este între Băsescu și Ponta, ci între președinte și structura dură a PSD care îl menține pe Ponta la Putere pentru ați proteja și perpetua interesele. Revenind la disputa pe bugetul de stat pentru 2014, Traian Băsescu a simțit ocazia de a ataca decisiv. A intuit că tema accizei pe benzină și motorină este una populară și a riscat mult pe aceasta carte. A îndrăznit chiar să întoarcă memorandumul cu FMI și Comisia Europeană, gest fără precedent. Și-a construit un argument logic pe seama faptului că banii din acciză nu vor merge la construcția de drumuri, ci la baronii locali. Încercînd să dea explicații, Victor Ponta si aghiotanții săi din guvern s-au adâncit în echivocuri, confirmînd indirect ipoteza lui Băsescu. Iar întîlnirea de joi a premierului cu marile companii petroliere, care s-a vrut ascunsă de ochii presei, a devoalat intenția lui Ponta de a stabili cu aceste companii o strategie prin care prețul combustibilului să nu crească. Strategia a eșuat însă.
Ce va urma? O bătălie propagandistică ce trebuie citită în cheia alegerilor prezidențiale din 2014. Băsescu face tot posibilul pentru a eroda popularitatea PSD și a lui Ponta, pe care îl intuiește drept candidatul cu cele mai mari șanse. Pentru cine luptă președintele? Aceasta e marea întrebare, enigma fundamentală a anului 2014.
Cristian PANTAZI, redactor-șef HotNews.ro
Adaugă un comentariu