Opozantul

Opinia de la centru Niciun comentariu la Opozantul 5

Traian Băsescu își retrăiește mo­­­men­tul 2004, cînd se pozi­țio­na­se pe scena politică din postura de sin­gur îm­potriva tuturor. Legea pen­tru Rom­­­­pe­trol, codul insol­ven­ței, priva­ti­zarea CFR Marfă, descen­tra­li­za­rea și, acum, bugetul pentru 2014 sînt ma­rile subiecte pe care a rămas prac­tic singur împotriva ma­jo­rității USL. Motivele aproape că nu mai con­tea­ză, deși merită in­ven­tariate. Reali­ta­tea palpabilă e că, pentru majorita­tea electo­ra­tu­lui, Traian Băsescu e sin­gu­ra piedică în calea unei majorități de 70%.

Să trecem pe repede înainte mo­ti­vele posibile ale opoziției preșe­din­­telui față de politicile guver­na­men­­tale: conștiința omului politic care știe că aceste măsuri economice/po­­litice guvernamentale sînt fun­­da­me­ntal proaste; nevoia de a-și consoli­da elec­to­ratul fidel. Că e vor­ba de trans­­fe­rul ulterior de sim­pa­tie către Miș­ca­rea Populară sau către alt vehicul electoral, vom vedea mai tîrziu; re­ac­­­ția firească față de o Opo­ziție iner­tă, care ratează toate ma­ri­le teme de dezbatere politică; caracterul asu­mat de preșe­din­te-jucător.

Cu aceste posibile motive în min­­­te, Băsescu s-a poziționat clar ca prin­cipalul adversar al USL, al Gu­ver­nului și al lui Ponta. Dar lup­­ta re­­ală nu este între Băsescu și Pon­ta, ci între președinte și struc­tu­ra dură a PSD care îl menține pe Ponta la Putere pentru ați proteja și perpetua interesele. Revenind la disputa pe bugetul de stat pentru 2014, Traian Băsescu a simțit ocazia de a ataca de­cisiv. A intuit că tema accizei pe benzină și motorină este una popu­lară și a riscat mult pe aceasta carte. A în­drăz­nit chiar să întoarcă memo­randumul cu FMI și Comisia Eu­ro­pea­nă, gest fă­ră pre­cedent. Și-a construit un ar­gu­­ment logic pe seama faptului că ba­nii din acciză nu vor merge la con­strucția de drumuri, ci la baro­nii lo­cali. Încercînd să dea expli­ca­ții, Vic­tor Ponta si aghiotanții săi din gu­vern s-au adâncit în echi­vo­curi, con­fir­mînd indirect ipoteza lui Băsescu. Iar întîlnirea de joi a premierului cu marile companii pe­­troliere, care s-a vrut ascunsă de o­chii presei, a de­voa­lat intenția lui Ponta de a stabili cu aceste com­pa­nii o strategie prin care prețul com­bus­­­tibilului să nu crească. Strategia a eșuat însă.

Ce va urma? O bătălie propa­gan­­distică ce trebuie citită în cheia ale­ge­rilor prezidențiale din 2014. Bă­ses­cu face tot posibilul pentru a e­ro­da popularitatea PSD și a lui Ponta, pe care îl intuiește drept candidatul cu cele mai mari șanse. Pentru cine luptă președintele? Aceasta e marea întrebare, enigma fundamentală a anului 2014.

Cristian PANTAZI, redactor-șef HotNews.ro

Autor:

Opinia Studențească

Revistă săptămînală de actualitate, reportaj și atitudine studențească, editată de studenți ai Departamentului de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”.

Adaugă un comentariu

Etichete:

Opinia studențească este o revistă săptămînală de actualitate, reportaj şi atitudine studenţească, editată de studenţi ai Departamentului de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Universitatea Alexandru „Ioan Cuza din Iași”. A fost înfiinţată în 1974 și continuă tradiția școlii de presă de la Iași.

Căutare

Back to Top