Pădurea cu animale de jucărie
Opinia de la centru 5 mai 2014 Niciun comentariu la Pădurea cu animale de jucărie 21De Ziua Presei, la 6.45 fix, sînt în stația de tramvai din Piața Unirii, București. Tramvaiul 32 ajunge la capăt. Coboară cîțiva oameni plictisiți, adunați din blocurile Rahovei. Cei mai mulți, cu pachețele în pungi de plastic sau de hîrtie, par că merg spre serviciu. Cel mai vioi e vînzătorul de covrigi. „Bre, lasă-mă, îmi dai și sîmbăta covrigi, azi e sîmbătă, zi de friptură”, glumește un trecător.
Urc în tramvai, plec spre capăt și chiar mai departe, spre comuna Cornetu, la cîțiva kilometri de București, într-o pădure în care am înțeles că au avut festival grătarele, iar petrecăreții s-au dezbrăcat de bunul simț, au lăsat sticle, farfurii, tacîmuri de plastic în iarbă, printre copaci.
Și cum soarele n-a reușit să le evapore, iar pămîntul nu le-a înghițit pentru că nu le suportă, alături de colegii mei de la Yahoo News am încercat să ecologizăm mica pădure. A fost modul nostru de a sărbători Ziua Presei. Ce mai aruncă oamenii în pădure? Pe lîngă PET-uri și doze de bere sau tacîmuri de plastic am găsit și jucării: o păpușă, un ursuleț de pluș, un dragon cu coada ruptă și plin de noroi pe dinți sau un papagal cu o aripă ruptă. Un localnic a crezut că pădurea are nevoie de adeziv pentru montarea faianței, celofan, resturi de polisterin, găleți de var sau ghiveci de flori sparte.
Un ATV se plimbă nervos prin pădure. După el sînt doi cîini lupi, unul mare și un pui. Omul se oprește în dreptul nostru și ne ia la întrebări. „Foarte frumos, dar care e scopul campaniei, cum se cheamă?”, ne întreabă. Ne spune că știe cine aruncă gunoiul, că e vorba de o familie din comună care strînge resturile menajere de la alte persoane și îl aduc aici, cu căruța. A vorbit și cu primarul, a pus și afișe, însă nu s-a luat nicio măsură. „Mi-a zis că atunci cînd îi văd că aruncă, să-l anunț!”
În patru ore am strîns 30 de saci. O parte dintre ei i-am și reciclat, i-am urcat în dubă și am plecat spre un centru pentru deșeuri. Au refuzat celofanul și linoleumul. Banii pe care i-am fi primit pe deșeurile reciclate ne-am fi dorit să cumpărăm rechizite și să le donăm unui copil nevoiaș. Din păcate, din zecile de saci au luat vreo patru, i-au cîntărit și am primit 6 lei în schimb. Banii i-am dat unui om care adună PET-uri și ne-a ajutat să aruncăm gunoaiele într-o ghenă din Bragadiru. În urmă, la pădure, s-au aprins grătarele, era cîntec de semințe și o horă de PET-uri și tacămîuri care sperăm să nu pornească cu dansul spre pădure.
Ionuț FANTAZIU, jurnalist la Yahoo News România
Adaugă un comentariu