România, o casă a poporului
Opinia de la centru 10 octombrie 2011 Niciun comentariu la România, o casă a poporului 2România mea e frumoasă și așa, știrbă. N-o mai văd de multă vreme în alb și negru, nu mai are legătură cu autostrăzile care oricum nu se mai toarnă, nici cu Miron Cozma, la fel cum nu e așa de obositoare cum vrea să o facă să pară Mircea Badea seară de seară. N-am câștigat la Loto și nici primă n-am primit, nu am mașină de serviciu, nici casă și nici vreo speranță că voi avea una înainte de 50 de ani. Și totuși, am învățat să o văd cu indulgență, ca o profesoară pe elevul din ultima bancă, venit la școală fără caiet, a treia oară la rând.
De unde am căpătat eu bucuria asta de a mă simți acasă și într-o țară în care căldura costă cât tot salariul? M-a învățat un portughez. M-a întrebat ce i-aș recomanda să vadă în București, de-o fi să vină vreodată. I-am îngăimat un „nu știu” rușinat, sugerându-i să-și caute o altă destinație, de parcă Centrul Vechi n-ar arăta ca unul aproape european, de parcă de Muzeul Satului nu s-ar fi minunat străinii și Casa Poporului n-ar fi la fel de impresionantă în realitate ca în cărțile de istorie. M-am gândit mai bine: nu mi-e rușine nici cu Bucureștiul ruginit la periferie, nici cu cozile de la Muzeul Antipa, nici cu Arcul de Triumf sau cu străduțele ca niște bijuterii ce străpung Kiseleff-ul.
Nu plec capul în jos nici când vine vorba de Ministrul blond al Turismului care a îmbuibat canalele străine cu reclame scumpe. Poate faptul că un străin nu știe unde e Bucureștiul pe harta lumii e deopotrivă și vina noastră. Iubesc la nebunie satele care își scot recolta la poartă, în câteva coșuri de nuiele, poate-poate au orășenii care trec cu mașina poftă de ceva eco. Îmi plac și micii și e pitoresc să mergi cu trenul rapid, cătinel ca o mocăniță.
>Îmi place magiunul de Topoloveni și apa Borsec, fără să mă duc la magazin chitită să cumpăr doar produse românești, dintr-o poftă de patrioată tîrzie. Am emoții când văd că profesorii români predau pe la cele mai tari universități din clasamentul Shanghai, elevi care dau clasă la IT și matematică asiaticilor sau șefi de la Microsoft care se laudă cu angajații români ieșiți de pe băncile unei școli cu 50% picați la Bac. M-am bucurat și când am auzit de românii care fac roditoare câmpurile spaniolilor și nu le-au furat din case sau când l-am cunoscut pe francezul Philippe Guilet care a făcut din meșteșugurile românești obiectul unei colecții haute-couture care va defila la Palais Royale din Paris.
Nu mă supăr când străinii fac reportaje despre cerșetorii, drogații, orfanii noștri, când nouă ni se par subiecte răsuflate. Nici pe cei care vin și fură de sub nasul nostru idei de afaceri. Primitivismul păstrat ca într-un cufăr de zestre la țară ne aduce turiști care stau pe întuneric de dragul veșniciei de la sat, în timp ce noi nu știm ce avion să luăm pentru a pleca în locuri exotice.
Oricum, România n-are forme de relief, nici mare și deltă, ci oameni, așa că de mâine o putem muta și în Mozambic.
Andreea ARCHIP
Adaugă un comentariu